Isporuka Ukrajini

Sjeverna Koreja kritikovala odluku SAD-a da isporuči tenkove: Produžetak gangsterskog načina razmišljanja

  • Извор: Анадолија
  • 30.01.2023. 09:08

Sjeverna Koreja je uputila kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nakon što je Vasšington najavio da će Ukrajini isporučiti 31 tenk M1 Abrams.

"To je apsurdan i čisti sofizam jer je produžetak nelogičnog, deformisanog i gangsterskog načina razmišljanja SAD-a", rekao je Kvon Jong Gun, generalni direktor Odjela za američke poslove Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje.

Rekao je do sadašnje situacije u Ukrajini ne bi došlo da "SAD nije narušio pravedne sigurnosne interese Rusije i ubrzao napredovanje NATO-a prema istoku".

"Ovo je neetički zločin čiji je cilj održavanje međunarodne situacije nestabilnom", rekao je sjevernokorejski zvaničnik.

On je takođe negirao da Sjeverna Koreja isporučuje bilo kakvo oružje Moskvi.

"U pokušaju da opravda slanje oružja Ukrajini, SAD je ponovo progovorio o neosnovanim glasinama o 'trgovini oružjem između DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) i Rusije'", rekao je Kvon.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu objavile da će poslati tenkove Abrams u Ukrajinu, dok su Njemačka, Španija i Norveška najavile da će Kijevu isporučiti tenkove "Leopard 2".

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da će isporuka desetina američkih tenkova M1 Abrams značajno ojačati sposobnost Ukrajine da se brani od ofanzive Rusije, ali je ostao pri stavu da oni ne predstavljaju "ofanzivnu prijetnju" Kremlju.