Министарство одбране

Сјеверна Кореја лансирала балистичку ракету ка Јапанском мору

  • Извор: Агенције
  • 02.04.2024. 07:05

Сјеверна Кореја је лансирала балистичку ракету ка Јапанском мору, а пројектил је пао у воде изван ексклузивне економске зоне Јапана, саопштило је јапанско министарство одбране.

Пројектил је испаљен у сјевероисточном правцу са западне обале Сјеверне Кореје у 6.52 ујутро по локалном времену и летио је више од 650 километара на максималној висини од око 100 километара, преноси агенција Кјодо.

Није било извјештаја о штети на авионима или пловилима.

Јапанска влада протестовала је код Сјеверне Кореје, рекао је премијер Фумио Кишида, додајући да је лансирање балистичких пројектила од стране те земље кршење резолуција Савјета безбједности УН.

Јака киша спасила домаћинства у Младиковинама од ватрене стихије

Јака киша спасила домаћинства у Младиковинама од ватрене стихије

"Ово је питање које се тиче не само безбједности наше земље, већ и безбједности региона и међународне заједнице. То је апсолутно неприхватљиво", рекао је Кишида.

Истакао је да ће Јапан сарађивати са Сједињеним Државама и Јужном Корејом на осигурању безбједности у региону.

Америчка индо-пацифичка команда позвала је у саопштењу Сјеверну Кореју да се "уздржи од даљих незаконитих и дестабилизујућих аката", додајући да америчке обавезе у одбрани Јужне Кореје и Јапана "остају чврсте".

Јужнокорејска војска је саопштила да је Пјонгјанг испалио нешто што је изгледало као балистичка ракета средњег домета у Јапанско море.

Предсједник Јужне Кореје Јун Сук Јол изјавио је да Сјеверна Кореја покушава да наставком ракетних и других војних провокација уздрма јужнокорејско друштво уочи општих избора, преноси Јонхап.

Пратите нас и путем Вибера