Samit

Sjeverna Koreja upozorava na opasnost od izbijanja rata

  • 27.04.2019. 20:15

Sjeverna Koreja je, obilježavajući prvu godišnjicu istorijskog samita između sjevernokorejskog i južnokorejskog predsjednika, upozorila na “sve veću opasnost od izbijanja rata”.

Južna Koreja godišnjicu obilježila svečanošću koju je režim u Pjongjangu bojkotovao.

"Moglo bi doći do nepovoljnog stanja, koje bi moglo rezultovati povratkom u prošlost i imanentnom katastrofom zbog sve veće opasnosti od izbijanja rata", navodi se u saopštenju Odbora koji odgovornost prebacuje na Sjedinjene Američke Države, smatrajući da ta velesila vrši pritisak na Južnu Koreju.

U takvom kontekstu Pjongjang nije odgovorio na poziv što mu je prošle sedmice uputio Seul, a riječ je o učestvovanju u svečanosti organizovanoj u subotu u pograničnom selu Panmunjomu u demitalizovanoj zoni koja dijeli Korejska poluostrva na dva dijela.

Nakon dvogodišnjeg rasta napetosti, zbog kojih je Korejsko poluostrvo stigao do ivice nuklearnog rata, 2018. godinu obilježilo je međukorejsko zbližavanje.

Ipak, godinu dana poslije, nema nikakva napretka kada je posrijedi glavni problem – nuklearni i balistički arsenal Sjeverne Koreje.