Korupcija

Skandal u EP može da naškodi kredibilitetu Unije

  • Izvor: Srna
  • 21.12.2022. 11:33

Nedavni skandal u vezi sa korupcijom u Evropskom parlamentu mogao bi da naškodi kredibilitetu EU u vrijeme kada se Unija suočava sa brojnim ozbiljnim izazovima i krizama, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

- Skandal nam dodatno otežava to da se usredsredimo da ekonomsku i energetsku krizu koje sada utiču na živote evropskih građana - rekao je Mišel za list Politiko.

On je istakao da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja u vezi sa sadašnjim i bivšim članovima Evropskog parlamenta i optužbama za korupciju koje su iznesene protiv njih.

Mišel je napomenuo da će EU biti potrebna snažna akcija protiv korupcije, kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti.

- Prvo treba da naučimo lekcije iz ovog i sastavimo paket mjera kako bismo izbjegavali takve stvari i da spriječimo korupciju u budućnosti - dodao je Mišel.

Belgijske vlasti izvršile su 9. decembra nekoliko hapšenja i pretresa u Briselu u okviru istrage na osnovu optužbi za korupciju u Evropskom parlamentu koje su povezane sa održavanjem Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru i štetnim lobiranjem u korist Katara i Maroka.

Tada su privedeni potpredsjednik Evropskog parlamenta Eva Kaili i njen partner, a izvršen je i pretres njihove rezidencije. Kailijeva je kasnije razriješena dužnosti i protjerana iz političke stranke u Grčkoj.

Belgijska policija je, navodno, tokom pretresa zaplijenila više od milion i po evra.