Објавио ФСБ

Скинута ознака повјерљивости са докумената о злочинима нациста на Криму

  • Извор: СРНА
  • 08.05.2024. 15:54

Њемачки нацисти превезли су са Крима око 60.000 држављана Совјетског Савеза, углавном ратних заробљеника, након што је Црвена армија пробила њемачке линије одбране у граду Перекопу у прољеће 1944. године, наведено је у архивираним документима које је објавила руска Федерална служба безбједности (ФСБ) и са којих је скинута ознака повјерљивости.

Одјељење ФСБ-а за Крим је у оквиру пројекта "Период без ограничења" скинуло ознаку повјерљивости са архивских докумената о Источном фронту, укључујући извјештаје, извиђачке податке и протоколе испитивања њемачких заробљеника.

"Након што су Руси пробили њемачке утврде у Перекопу 9. априла 1943. године, сви руски заробљеници, затвореници и турски батаљони формирани међу руским заробљеницима хитно су пребачени у Констанцу, у Румунији. Осим тога, поједини цивили су се добровољно пријавили да буду пребачени заједно са затвореницима. Колико се ја сјећам, око 60.000 људи, углавном кримских радних група формираних од заробљеника, превезено је у Констанцу", изјавио је током испитивања у севастопољском затвору генерал-пуковник "Вермахта" Ервин Јенеке, којег су совјетске снаге ухапсиле у јуну 1945. године у Доњој Саксонији.

Наставник спроведен у тужилаштво: Осумњичен за полно узнемиравање ученица

Наставник спроведен у тужилаштво: Осумњичен за полно узнемиравање ученица

Нијемци су са Крима узели и музејске експонате, овце "каракул", памук и дуван, пренио је ТАСС.

Њемачки генерал говорио је и о кампањама њемачке команде против кримских герила.

"Групе герилаца и цивила тражиле су склоништа у површинским коповима код Керча. Генералштаб је окупио специјални тим стручњака за бомбе како би их елиминисали. Прво су покушали да уђу у пећине и разнесу њихову унутрашњост, али су ти покушаји пропали. Затим је одлучено да се користи експлозивни гас као токсични агенс за убијање људи унутра. Ни то није успјело, јер стручњаци нису могли да достигну концентрацију довољну за експлозију", присјећао се Јанеке.

Вучић послије састанка: Си ми је саопштио двије важне вијести

Вучић послије састанка: Си ми је саопштио двије важне вијести

Он је навео да су површински копови били потпуно блокирани дуже вријеме, како би они који су унутра остали без хране и воде.

"Као резултат, око 350 људи је изашло, а 40 њих је убијено. Немам појма шта се десило са осталима", додао је Јанеке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм