ATV

Сјевер државе

Школе затворене, људи и стока евакуисани: Обилне падавине у Француској

 • Извор: Агенције
 • 10.11.2023. 16:15

Вишедневне обилне падавине на сјеверу Француске довеле су до изливања ријека, које су поплавиле куће, усљед чега је евакуисано становништво, док је више од 100 градова у стању највише приправности.

Око 200 школа је затворено, а спасиоци су морали да премјесте и стоку, преноси Ројтерс.

Француски министар за животну средину Кристоф Бешо рекао је да ће у неколико десетина насеља бити проглашена природна катастрофа, што ће олакшати приступ власницима кућа и предузећа, која су поплављена, да имају корист од осигурања.

У департману Па-де-Кале на сјеверу Француске поплављено је на стотине кућа и ораница након обилних падавина, евакуисане су 133 особе, а црвени метео аларм је и данас на снази.

Од понедјељка су три особе лакше повријеђене у полавама.

У том департману је за синоћ било најављено од 90 до 100 милиметара кише по метру квадратном, што је количина падавина за просјечни мјесечни ниво, а падавине су настављене и данас и прогнозирано је од 30 до 50 милиметара падавина, објавио је "Фигаро".

Француски предсједник Емануел Макрон позвао је грађане у четвртак да буду опрезни због поплава.

У Па-де-Калеу било је у четвртак увече око стотину интервенција ватрогасаца и евакуисане су 133 особе Црвени крст је отворио 12 смјештајних центара.

У Сент-Етјену је током ноћи између понедјељка и уторка оштећено око 300 кућа.

Школе у 200 општина остаће затворене и данас, а жељезнички саобраћај је у прекиду на релацији Булоњ - Етапл и Сен-Пол-Етапл најмање до суботе.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.