Извјештај

Скупи, а не раде: Свега 15 до 30 одсто авиона Ф-35 способно за борбена дејства!

  • 18.03.2024. 08:21

Извјештај америчке Агенција за одговорност (ГАО) из септембра 2023. године открио је неке шокантне податке о томе колико су стотине милијарди долара вриједни Ф-35 неспремни за борбу.

Док медији форсирају причу да је у просјеку 55 одсто Ф-35 борбено способно, у стварности је тај проценат много, много нижи - између 15 до 30 посто Ф-35 могло би да учествује у борбеним дејствима.

Пјонгјанг испалио три балистичке ракете

Пјонгјанг испалио три балистичке ракете

Проблем је у термину "способно за мисију", објашњава "Епох тајмс". Наиме, испоставило се да дефиниција Министарства одбране САД "способан за мисију" не значи борбено способан.

Летјелица која је "способна за мисију" може да лети и изврши понеки тест или пробни лет, али не и да учествује у борби, односно може да изврши само дио захтјева за борбене авионе који су "потпуно способни за мисију". Чак и са бројем авиона само "способних за мисију", флота Ф-35 је знатно испод програмских циљева од 90 одсто за Ф-35А (ваздухопловство) и 85 процената за борбене Ф-35Б (маринци) и варијанте Ф-35Ц (морнарица).

Другим ријечима, флота Ф-35 у цјелини није ни близу да испуни свој циљ способности мисије да буде у стању да уради било шта.

Ситуација је још шокантнија када је ријеч о "пуној способности" ловаца Ф-35.

Скот Ритер у Доњецку: Становништво жали само једну ствар!

Скот Ритер у Доњецку: Становништво жали само једну ствар!

У ГАО извјештају се наводи да је стопа пуне способности флоте Ф-35 за мисију близу 30 процената, док је стопа пуне способности за мисију Ф-35Б маринаца износила мизерних 15,5 процената у марту 2023. Актуелније бројке нису доступне, али с обзиром на текуће проблеме, укључујући непоуздане моторе, мало је вјероватно да се ситуација побољшала у прошлој години.

Све то, наводи се у тексту, указује да америчка војска којој је испоручено 600 Ф-35, не зна са колико борбено способних авиона располаже, нарочито када се у калкулацију укључи ниска стопа генерисања пуне мисије и лета.

Нова пуцњава у Америци: Једна особа убијена, двије рањене!

Нова пуцњава у Америци: Једна особа убијена, двије рањене!

С обзиром на спрегу војноиндустријског комплекса, војске и Конгреса, Пентагон ће наставити да улаже милијарде долара у програм Ф-35 који већ касни годинама и скупљи је за 183 милијарде долара у односу на првобитне планове, закључује се у тексту, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок