Jedanaesta savezna država

Slobodna prodaja marihuane legalizovana u Ilinoisu

  • 25.06.2019. 22:19

Ilinoisje postao jedanaesta država koja je legalizovala marihuanu u SAD-u i prva u kojoj se zakonom legalizuje slobodna prodaja.

Vlada koja se zalagala za legalizaciju marihuane u svojoj kampanji 2018. godine, potpisala je danas zakon o njenoj legalizaciji. Zakon o legalizaciji omogućiće rekreacijsko posjedovanje i slobodnu prodaju maruhuane počevši od 1. januara 2020. godine. 

Osobama iznad 21 godine biće dopušteno da posjeduju i kupuju kanabis, a turistima će u Ilinoju biti dopušteno čak da kupuju manje količine od stanovnika Ilinoisa. 

Osim toga na prodaju marihuane biće uveden i porez. Vlada tvrdi da bi oporezivanje marihuane na godišnjem nivou državi mogla donijeti i do milijardu dolara godišnje. 

Uzgoj marihuane biće legalan samo u medicinske svrhe. Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine.

Marihuana je i dalje nezakonita na saveznom nivou, a federalni zakon klasifikuje kanabis kao materiju bez medicinske vrijednosti i visokog potencijala za zloupotrebu.

U SAD-u je još deset država legalizovalo upotrebu marihuane među kojima su i Kalifornija, Oregon, Aljaska, Kolorado, Masačusets i Mejn.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм