ATV

У тужби за секс трафикинг

Случај Епстин и трговина људима: "Џеј Пи Морган" се нагодио са Дјевичанским острвима

 • Извор: РТ Балкан
 • 27.09.2023. 10:31

"Џеј Пи Морган Чејс" нагодио се са америчким Дјевичанским острвима и некадашњим директором Џесом Стелијем у тужби за секс трафикинг бизнисмена Џефрија Епстина, који је скончао у затвору под сумњивим околностима, док је банка чији је клијент био, мјесецима била у центру скандала и судских процеса који су сада највећим дијелом ријешени.

Како је саопштено, "Џеј Пи Морган" ће као дио постигнуте нагодбе исплатити 75 милиона долара Дјевичанским острвима, од којих ће 30 милиона бити издвојено за подршку добротворним организацијама, 25 милиона на јачање полицијских органа у борби против трговине људима, а 20 милиона за адвокатске трошкове.

Nova lista Epstinovih drugara: Direktor CIA, osnivač Gugla, šefica klana Rotšild

Nova lista Epstinovih drugara: Direktor CIA, osnivač Gugla, šefica klana Rotšild

Услови нагодбе са Стелијем су повјерљиви, пренео је "Гардијан".

У јуну, банкарски гигант је пристао да исплати 290 милиона долара како би избјегла тужбе десетина оних који су тврдили да су Епстинове жртве. 

Џефри Епстин био је клијент банке од 1998. до 2013. године, када је банка окончала њихов пословни однос.  

"Иако нагодба не укључује признање одговорности, компанија дубоко жали због било каквог повезивања са овим човјеком и никада не би наставила да послује са њим да је сматрала да користи банку на било који начин да почини своје гнусне злочине", саопштили су из "Џеј Пи Моргана".

Širi se krug Epstinovih

Širi se krug Epstinovih "prijatelja": Sastanci sa milijarderima, političarima, režiserima

Главни адвокат Дјевичанских острва Еријел Смит изјавио је да је нагодба историјска побједа за преживјеле и за снаге реда и да би требало да буде звоно за узбуну за банке на Волстриту и подсјети их на њихову законску одговорност да уоче и спријече трговину људима.

Као дио нагодбе, "Џеј Пи Морган" је пристао да усвоји строжа правила у вези са трговином људима, укључујући и обавјештавање органа реда и затварање рачуна онима за које се сумња да се баве овим илегалним радњама.

Дјевичанска острва тражила су у судском процесу против једне од највећих америчких банака да "Џеј Пи Морган" исплати најмање 190 милиона долара, од чега 150 милиона долара казне. Наводили су да је банка задржала Епстина као важног клијента чак и послије 2006. године када је ухапшен због оптужби за подвођење и изјаснио се кривим двије године касније, а да су неки званичници банке остали у контакту с њим и дуго након што је он престао да буде њихов клијент.

Bil Gejts: Druženje s pedofilom Epstajnom bilo je velika greška

Bil Gejts: Druženje s pedofilom Epstajnom bilo je velika greška

"Џеј Пи Морган" је тврдио да кривицу сносе и Дјевичанска острва, наводећи да су омогућили Епстинову трговину људима дајући му пореске олакшице у замјену за готовину и поклоне локалним званичницима, укључујући бившу прву даму.

Епстин је посједовао два приватна острва унутар ове територије, укључујући једно које је наводно купио како би спријечио посматраче да шпијунирају његово недолично понашање.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.