Na njegovo mjesto došao Vang Ji

Smijenjen kineski ministar spoljnih poslova!

  • Извор: Агенције
  • 25.07.2023. 15:23

Ćin Gang je razriješen dužnosti ministra spoljnih poslova Kine, na njegovo mjesto je došao šef Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji, saopštio je kineski parlament.

"Kao posljedica glasanja, odlučeno je da se Ćin Gang smijeni sa mjesta ministra spoljnih poslova, a da na funkciju bude imenovan Vang Ji", piše u dokumentu koji je objavila kineska agencija Sinhua.

Gdje je nestao kineski šef diplomatije?

Gdje je nestao kineski šef diplomatije?

Odluka o smjeni šefa diplomatije donesena je na posebnoj sjednici Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa, koja je danas održana, piše "Saut Čajna Morning post".

List navodi da je iznenadna objava o Ćinovoj smjeni došla nakon nedjelja spekulacija o njegovoj sudbini.

Kina: Nismo zaboravili NATO bombardovanje naše ambasade u Beogradu

Kina: Nismo zaboravili NATO bombardovanje naše ambasade u Beogradu

Dodaje se da je njegovo odsustvo dominiralo političkim diskusijama u zemlji, kao i da se ta tema razvila u jednu od najvećih kriza za predsjednika Si Đinpinga od početka njegovog trećeg mandata.

Ćin Gang se u javnosti posljednji put pojavio 25. juna kada se sastao sa zvaničnicima iz Rusije, Šri Lanke i Vijetnama, dok ga je na nedavnim diplomatskim sastancima zamijenjivao bivši šef diplomatije Vang Ji.

Novi rekordi: Rusija postala jedan od pet najvećih trgovinskih partnera Kine

Novi rekordi: Rusija postala jedan od pet najvećih trgovinskih partnera Kine

U Pekingu su objavili da je on odsutan iz "zdravstvenih razloga", ali nisu precizirali o čemu je tačno riječ.

Ćin Gang je na mjesto ministra spoljnih poslova Kine postavljen krajem prošle godine, kada je zamijenio upravo Vang Jia, koji je tu funkciju već obavljao od 2013. do 2022. godine.

Prije nego što je posao ministar spoljnih poslova, Ćin Gang je bio Vangov zamjenik (2018-2021) i ambasador Kine u SAD (2021-2023).

Пратите нас и путем Вибера