Узнемирујући снимци из Ванкувера

Смрт на сваком ћошку: Дрога дозвољена, људи избезумљени тетурају по улицама!

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2023. 21:00

Предозирани људи леже на тротоарима, на стотине избезумљених особа лута без циља, дилери на скоро сваком ћошку, крађе и туче...

Ако сте мислили да се ради о неком апокалиптичном филму, погријешили сте. Све ово се може "уредно" видјети у Ванкуверу, највећем граду канадске покрајине Британска Колумбија.

"Захваљујући" радикалној новој политици коју је увела Британска Колумбија крајем јануара ове године, особе које посједују до 2,5 грама хероина, фентанила, кокаина, метамфетамина или екстазија неће бити ухапшене нити ће им дрога бити одузета.

Иако се у америчким и канадским "мејнстрим" медијима, врло ријетко налазе сличне приче, прави увид у стање дао нам је јутјубер Тајлер Оливеира.

Он је са социјалним радником (Кевин) прошетао улицама Ванкувера, а слике и приче које до којих су дошли, су најблаже речено, узнемирујуће.

"Продајемо тијело... сви продајемо своја тијела, крадемо.... крадемо да можемо да вратимо новац дилеру", рекао је један од његових саговорника који је без пуно срама или скривања рекао да дневно конзумира око 7 грама фентанила.

Власти су у граду отвориле и "центре за сигурно убризгавање", а постоје и мјеста у којима овисници могу добити нове игле и шприце. Ипак, призори које су они затекли на овим локацијама су шокантни.

Предозирање је постало свакодневница, па се на такву трагични смрт више нико пуно и не обазире. Никога није брига ни за пљачке које се одвијају у сред дана. 

Нова демократска странка (НДП) која тренутно "влада" Британском Колумбијом и њени функционери су рекли да су се на овај потез одлучили како би "смањили број предозирања које заврше смрћу". НДП је недавно покренуо иницијативу у склопу које овисници могу преко рецепта могу добити дроге. Медији наводе да се та иницијатива финансира новцем порезних обвезника.

Бескућници, неред и насиље поново на улицама: Право лице Сан Франциска!

Бескућници, неред и насиље поново на улицама: Право лице Сан Франциска!

И заиста, редови пред банкама су непрегледни. Како констатује сам аутор видеа, "људи чекају новац од државе како би купили дрогу".

Разне врсте опијата могу набавити на сваком кораку, или ћошку. Дилери су "подијелили територију", муштерија има не мањка, а неки су чак били вољни да о томе и говоре под камером. Поред дилера, "помагала" за конзумацију дроге могу се купити и у продавницама.

УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ: Ово је Америка - хиљаде пијаних и дрогираних лутају без циља!

УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ: Ово је Америка - хиљаде пијаних и дрогираних лутају без циља!

"Ја уредно плаћам порез", рекао је један од власника такве продавнице, након што се изнервирао због снимања његове  радње.

Присуство камере свакако да није прошло неопажено. Неколико особа је пратило екипу која се није "уклопила у друштво", те су им покушали одузети камеру, а напали су и ауто у којем су отишли.


Пројекат Владе Британске Колумбије би треба да траје три године, а на основу резултата, остале покрајине ће одлучити да ли ће кренути њеним путем.

Подаци које је покрајина објавила показују да се 2022. године предозирало 2.272 људи. Од 2016. године на територији Канаде, преминуло је више од 32.000 особа од посљедица предозирања.

(Фото: Јутјуб TylerOliveira)

 


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм