Sankt Peterburg

Snimak pogibije ruskog blogera: Drži govor, a onda uzima bombu

  • Извор: Телеграф
  • 04.04.2023. 18:01

Ruski istražitelji danas su optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubistva vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu.

Tatarski, pristalica ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maksim Fomin, ubijen je u nedjelju u eksploziji u kafiću u kojem je trebalo da govori o iskustvima ratnog izvještača u zoni borbenih dejstava u istočnoj Ukrajini.

Trenutak eksplozije snimljen je i objavljen na društvenim mrežama. Tatarski je bio vidno oduševljen bistom koju je dobio na poklon, pa je čak rekao "Gle, zlatni Tatarski", ali je nekoliko trenutaka kasnije ista eksplodirala i ubila ga. Takođe, na snimku se vidi i Trepova koja je sjedila u blizini.

Kako je saopšteno, Trepova je optužena za "teroristički čin organizovane grupe koji je uzrokovao namjernu smrt". Dodali su da je postupala prema uputstvima ljudi koji djeluju u ime Ukrajine.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je ubistvo istaknutog ratnog blogera "teroristički čin" i da postoje dokazi da je s time povezana Ukrajina. Optužio je Kijev da je upleten u ubistvo u saradnji s pristalicama ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru.

Kafić u kojem se dogodilo ubistvo vlasništvo je vođe "Vagnera", Jevgenija Prigožina, koji međutim smatra da je za ovo odgovorna grupa radikala, a ne Kijev.

Mediji, među kojima je i državna agencija Tass, navode da je Darija Trepova osumnjičena da je na skup donijela bombu skrivenu u statui koja je predata blogeru.

Trepova je prebačena iz Sankt Peterburga u Moskvu. Tužioci bi danas trebalo da zatraže od okružnog suda Basmanni da je zadrži u pritvoru prije suđenja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je posthumno odlikovao Tatarskog. "Za hrabrost i odvažnost iskazanu u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, vojni dopisnik Fomin, Maksim Jurijevič (Vladlen Tatarski) posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost", navodi se u odluci.

Prije Tatarskoga ubijena je Darja Dugina, u eksploziji automobila u blizini Moskve.

(Telegraf)

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?