Исланд

Снимљен језиви звук продора магме

  • Извор: Агенције
  • 17.11.2023. 16:50

Геолошки положај Исланда је тренутно нарочито неповољан.

Док се вулкан Фаградалсфјал припрема за ерупцију, стотине земљотреса потресају полуострво Рејкјанес сваког дана.

Захваљујући апликацији "Ерттјунс" Универзитета Нортвестерн, сада је могуће чути те дубоке сеизмичке покрете који се свакодневно догађају испод острва.

Најновију колекцију звукова снимила је прошле недјеље, почетком новембра 2023. године, станица "Глобал Сеизмографик Нетворк".

Ова сеизмичка активност се обично не може чути, па научници трансформишу сеизмичке фреквенције у звучне висине које су доступне људима.


Раскрсница збунила возаче: Ко овдје има предност

Раскрсница збунила возаче: Ко овдје има предност

"Оно што чујете су 24 сата сеизмичких података испуњених сигналима земљотреса. Огромна већина ових земљотреса повезана је са продором магме у кору области Фаградалсфјал-Свартсенги-Гриндавик на полуострву Реикјанес", рекла је Сузан ван дер Ли, сеизмолог са Универзитета Нортвестерн.

"Сеизмички подаци се не чују - њихове фреквенције су прениске. Дакле, 24 сата података се компресује у приближно минут и поаудио података. Чује се невјероватан интензитет земљотреса који се догодио у ноћи прошлог петка на суботу, а повезан је са новим продором магме у подручје коре", додала је она.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.