Одржан референдум у Венецуели

Спрема се хаос у Јужној Америци: Изгласано припајање Есекиба!

  • 04.12.2023. 08:04

На референдуму у Венецуели, одржаном у недјељу, око 95 одсто грађана подржало је припајање територије Есекибо, која се налази у Гвајани, за коју тврде да је отета када је граница сјевер-југ повучена прије више од једног вијека.

Предсједник бирачког одбора Елвис Аморос, саопштио је да је око 95 одсто грађана који су изашли на референдум гласало „за“ на свих пет постављених питања.

Остаје нејасно како ће предсједник Венецуеле Николас Мадуро спровести резултате гласања, a Гвајана сматра да је референдум корак ка анексији.

Кључа у

Кључа у "америчком дворишту": Венецуела хоће да припоји територију већу од Грчке!

Национални изборни савјет саопштио је да је пребројао више од 10,5 милиона гласова.

Венецуелански гласачи су упитани да ли подржавају успостављање државе на спорној територији, познате као Есекибо, давање држављанства садашњим и будућим становницима те области и одбацивање надлежности највишег суда Уједињених нација у ријешавању неспоразума између јужноамеричких земаља.


Територија Есекиба са 159.500 квадратних километара чини двије трећине Гвајане и такође се граничи са Бразилом, чије је Министарство одбране раније ове седмице саопштило да је „интензивирало своје одбрамбене акције“ и појачало војно присуство у том региону због поменутог спора.

Есекибо је територијално већи од Грчке и богат је минералима.

Венецуела је одувијек сматрала Есекибо својим територијом, јер је регион био унутар њених граница током шпанског колонијалног периода, и дуго је оспоравала границу коју су међународни арбитри одредили 1899. године, када је Гвајана још била британска колонија.

Гвајана, једина земља у којој се говори енглески језик у Јужној Америци, сматра да је првобитни споразум легалан и обавезујући и затражила је од Међународног суда правде 2018. да тако пресуди.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: