Na vojni aerodrom ‘‘Pukovnik-pilot Milenko Pavlović‘

Srbiji isporučen kineski raketni sistem PVO FК-3

  • Извор: Агенције
  • 09.04.2022. 16:03

Na vojni aerodrom ‘‘Pukovnik-pilot Milenko Pavlović‘‘ jutros je između 5:30 i 6:00 sletjelo više teških transportnih aviona Y-20А Ratnog vazduhoplovstva NR Kine. Njihov let do batajničkog aerodroma mogao se pratiti na javnim servisima za praćenje letova. Dio aviona je nakon Batajnice sletio na aerodrom „Nikola Tesla“ radi punjenja gorivom i oko 9 časova su poletjeli nazad ka Kini,

Najvjerovatnije je riječ o prvom dijelu isporuke (očekuje se još letova) kineskog raketnog sistema PVO FК-3 koje je Srbija ugovorila i platila još 2019, a pregovori o ovoj nabavci započeli su u NR Кini još 2018. godine.

Da bi RV i PVO Vojske Srbije u ovoj godini moglo dobiti FК-3 nagovestio je krajem januara ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prilikom obilaska 310. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva, kada je ministar naglasio da se ova jedinica iz Кragujevca priprema za prijem nove tehnike koja će uskoro stići u našu zemlju, prenosi portal Tango Siks.

Srbija će, barem zvanično, postati prva država korisnik FК-3 koji predstavlja izvoznu verziju sistema HQ-22. Nije još uvijek poznato odnosno objavljeno da li je PVO Ratne mornarice Tajlanda već dobila ove sisteme, a juna 2019. godine odjeljenje za nabavke Ratne mornarice Tajlanda izdalo tendersku dokumentaciju za nabavku kopnenog sistema PVO srednjeg dometa, i da je najvjerovatnije izabran kineski FК-3, piše portal Tango Siks.


Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.