ATV

Crkva bičevanja

Srušio i polomio statuu Isusa u Jerusalimu: Turista uhapšen poslije vandalizma

 • Извор: Курир
 • 02.02.2023. 17:46

Izraelska policija je danas uhapsila jednog američkog turistu jer je navodno srušio i polomio statuu Isusa u crkvi u jerusalimskom Starom gradu.

Na snimcima iz Crkve bičevanja u Via Dolorosi, putu koji je, po hrišćanskom verovanju prešao Isus do raspeća, objavljenim na društvenim mrežama se vidi statua na podu, srušena s postolja.

Policija je saopštila da je Amerikanc uhapšen uz pomoć crkvenog čuvara. Na snimku se vidi i kako jedna osoba sjedi na osumnjičenom vandalu koji kaže: "Ne možete imati idole u Jerusalimu ovo je sveti grad!".

Policija je saopštila da se procjenjuje mentalno stanje uhapšenog turiste i da štetu pričinjenu vjerskim institucijama smatra ozbiljnom.

Otac Nikodimus Šnabel iz crkve Uspenja Presvete Bogorodice povezao je incident sa karakterom izraelske vlade: "Dobrodošli u novi Izrael koji mrzi hrišćane uz ohrabrenje i podrčku strane aktuelne vlade", rekao je on.

Nasilje je eskaliralo u prvim nedjeljama mandata nove ultradesničarske izraelske vlade u kojoj su ultranacionalisti i religiozni članovi poznati po zapaljivoj antiarapskoj politici.

Tokom prošle nedjelje su izraelski vojnici u raciji na okupiranoj Zapadnoj obali ubili 10 Palestinaca, većinom ekstremista i jednu 61-godišnju ženu, a jedan Palestinac je kraj sinagoge u istočnom Jerusalimu u petak ubili sedmoro ljudi, među kojima i jednog 14- godišnjaka.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.