Izbori u SAD-u

Šta ako Tramp odbije da prizna poraz

  • 07.11.2020. 20:23

Nije prvi put da se u SAD postavlja pitanje šta će se dogoditi ako aktuelni predsjednik Donald Tramp izgubi na izborima i odbije da napusti Bijelu kuću.

Kako piše „Indipendent”, svaki put kada je predsjednik sugerisao da će prihvatiti rezultate izbora samo ako su povoljni za njega, mediji su istraživali ustavna ograničenja s kojima bi se suočio u osporavanju smjene iz Ovalnog kabineta.

Bivši potpredsjednik Džo Bajden pripremio je sopstvenu vojsku advokata i stručnjaka za ustavno pravo kako bi se suprotstavio predsednikovim pravnim izazovima na sve, od glasanja poštom tokom pandemije koronavirusa do navodnih slučajeva prevare, za koje je aktuelni predsjednik Donald Tramp tvrdio da postoje bez iznošenja dokaza, piše list, prenosi Tanjug.

Bajden je insistirao da će savezni zvaničnici s velikom pratnjom ispratiti Trampa iz Bijele kuće ako izgubi na izborima.

Mirna tranzicija vlasti osnova je američkog društva, a u prošlim primjerima spornih izbora, odluke su donošene mnogo prije bilo kakvog odbijanja da se priznaju.

Ričard Nikson je priznao pobjedu Džona F. Kenedija 1960. i pored postojanja više optužbi o izbornoj prevari u korist demokrata.

Potpredsjednik Al Gor prihvatio je presudu Vrhovnog suda da je Džordž Buš Mlađi pobijedio na predsjedničkim izborima 2000. godine iako su postojala značajna pitanja o vjerodostojnosti rezultata na Floridi.

Pol Kvirk, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Britiš Kolumbiji, ranije je za „Indipendent” rekao da će policija biti dovedena u neugodan položaj.           

„U jednom trenutku postavilo bi se pitanje: čijim naredbama bi se pokorili pripadnici policije? Jer bi to na kraju postalo pitanje upotrebe sile u jednom ili drugom smjeru”, rekao je Kvirk.        

U američkom ustavu se ne spominje kako predsjednika treba ukloniti ako izgubi na izborima i odbije da preda vlast protivniku.

Dakle, kako navodi list, teško je reći da li bi neko bio spreman da pošalje Ef-Bi-Aj, „mornaričke foke” ili bilo koju drugu agenciju za sprovođenje zakona, da upadne u Zapadno krilo Bijele kuće i uhapsi poraženog Donalda Trampa.

Džošua Sendman, profesor političkih nauka na Univerzitetu Nju Hejven, izjavio je da ne misli da bi Tramp ikada odbio da napusti funkciju nakon izbora, jer bi to uništilo predsjedničko naslijeđe.

On je sugerisao je da bi intenzivan kongresni i politički pritisak brzo natjerao Trampa da ode sa funkcije.

„Prva linija odbrane bio bi Kongres, a njegova stranka bi ga pritisla, govoreći mu da mora da podnese ostavku ili da ode”, rekao je Sendmen.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.