Бајденова администрација на удару

Шта се дешава у Тексасу? Страх од обрачуна федералних снага и Националне гарде све већи

  • Извор: Агенције
  • 26.01.2024. 15:30

Замјеник гувернера Тексаса Дан Патрик наводи да би администрација америчког предсједника Џоа Бајдена направила грешку ако би се суочила са припадницима Националне гарде Тексаса и других државних јединица.

Страхови од сукоба и тензија између федералних и државних јединица остају након што је одлуком Врховног суда речено да би федерални гранични агенти могли да пресјеку жицу која је инсталирана током операције "Усамљена звијезда" гувернера Тексаса Грега Абота.

- Највећа грешка коју би Бајденова администрација могла да направи била би сукоб са органима за спровођење закона или нашом војском и нашом Националном гардом на нашој граници док заправо радимо посао који амерички народ жели - рекао је Патрик за Фокс њуз и додао да Тексас има уставно право да штити грађане.

Патрика су новинари претходно питали да ли му дјелује да Бајден жели да покрене неку врсту "насилног сукоба" држава и савезне владе, међутим, заменик гувернера Тексаса је рекао да "није забринут" због такве ситуације.

Абот је након судске одлуке рекао да ће Тексаса наставити да поставља жилет жицу да одбије илегалну имиграцију. Гувернер је критиковао "непромишљену политику отворених граница" актуелног предсједника и додао да је жица "ефикасна за одвраћање од илегалних прелазака границе".

Бајденова администрација је саопштила да жица спречава агенте да приступе кључним дијеловима границе и додала да су тактике које користи Абот окрутне и нехумане према мигрантима.

Нова провала Бајдена: Трампа назвао својим професором

Нова провала Бајдена: Трампа назвао својим професором

Абот се недавно нашао на удару својих противника након што су се три особе, укључујући двоје дјеце, удавиле у ријеци Рио Гранде. Тексас каже да је Бајденова администрација крива што није правилно спроводила закон о имиграцији.

Утапања су се догодила у близини кључног подручја границе познатог као Шелби парк Игл пас. Тексас је преузео ту област док је министарство за унутрашњу безбједност (ДХС) затражило од државе да престане да спречава приступ агентима федералне граничне патроле.

ДХС је у писму главном државном тужиоцу Kену Пакстону тражио пун приступ граници до 26. јануара и саопштио да су јединице царине и граничне заштите блокиране из критичне области.

Абота, који је то прогласио инвазијом, подржало је 25 његових колега републиканских гувернера.

- Солидарни смо са нашим колегом гувернером Грегом Аботом и државом Тексас у коришћењу сваког алата и стратегије, укључујући ограде од жилет-жице, за обезбјеђење границе. Радимо то делимично зато што Бајденова администрација одбија да примјени законе о имиграцији који су већ у књигама и незаконито дозвољава масовно условно отпуштање миграната који су илегално ушли у нашу земљу широм Америке - додаје се у саопштењу.


Врховни суд, подсјетимо, пресудио је да федерални агенти могу да уклоне жилет-жицу са границе Тексаса и Мексика коју су поставиле државне власти укључујући и Националну гарду Тексаса. То је изазвало љутит одговор Абота који је у сриједу објавио писмо у коме се позива на уставна овлашћења Тексаса да се брани и штити од "инвазије миграната" на државу.

Двојица демократских конгресмена из Тексаса сугерисала су да би предсједник Џо Бајден могао да федерализује Националну гарду Тексаса и тако их уклони из Аботове контроле.

Ако Бајден федерализује Националну гарду Тексаса, Данијел Милер, шеф Тексашког националистичког покрета за независност, позвао је Абота да у великој мјери прошири и милитаризује Државну гарду Тексаса која тренутно не може бити федерализована.

Хиљаде војника Националне гарде Тексаса тренутно учествује у операцији "Усамљена звезда" коју је покренуо Абот 2021. како би појачао безбједност граница.

Републиканци већ проглашавају Трампа за свог кандидата

Републиканци већ проглашавају Трампа за свог кандидата

Доналд Трамп, који је фаворит да буде предсједнички кандидат републиканаца, позвао је друге државе да пошаљу своју Националну гарду у Тексас да подрже свог Абота.

(Извор: Њузвик)

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.