Torinski dnevnik

Stampa: Zavjera protiv pape Franje, žele da ga svrgnu

  • Извор: Курир
  • 10.01.2023. 21:31

Zavjerenicima u prilog ide i to što je 86-godišnji poglavar Katoličke crkve narušenog zdravlja i kreće se pomoću invalidskih kolica. Čekali su da premine papa emeritus Benedikt XVI

Konzervativni kardinali u Vatikanu žele da zbace sa trona progresivnog papu Franju, objavio je torinski dnevnik Stampa pozivajući se na visoke krugove u Katoličkoj crkvi koji su željeli da ostanu anonimni!

Poslije smrti Benedikta XVI, pape emeritusa, grupa uticajnih kardinala započela je projekat sa ciljem da izvrši pritisak na aktuelnog poglavara Katoličke crkve kako bi se povukao poput svog prethodnika, prenio je italijanski list.

Plan u fazama

Britanski tabloidi Ekspres i Dejli mejl prenijeli su da je jedan italijanski kardinal izvor informacija o zavjeri u Vatikanu. Oni navode da će se plan zavjerenika sprovoditi u nekoliko faza, ali da je njihov zajednički cilj da se kod pape Franje izazove veliki stres, što bi dovelo do njegovog povlačenja sa trona.

"Zavjerenici su trenutno u manjini, zbog čega im je potrebno vrijeme kako bi oslabili poziciju pape Franje i pridobili za svoj plan druge kardinale", naveo je anonimni izvor.

On je istakao da će se kampanja zavjerenika najvjerovatnije fokusirati na "doktrinarne izbore" pape Franje, koji su izazvali veliko nezadovoljstvo među konzervativnim kardinalima. Radi se o stavovima Katoličke crkve prema tri vrlo važna pitanja - abortusu, homoseksualizmu i razvodu! Njima u korist ide i činjenica da je zdravstveno stanje poglavara Katoličke crkve vrlo narušeno.

Papa Franja ima punih 86 godina i u proteklih godinu dana je imao nekoliko teških operacija. On se kreće otežano, pomoću invalidskih kolica. Njegov prethodnik Benedikt XVI je u februaru 2013. odlučio da se povuče i on je prvi papa koji je podneo ostavku poslije više od 600 godina.

Benedikt XVI je kao razlog za povlačenje naveo narušeno zdravlje. On je preminuo 31. decembra 2022, u 95. godini.

Spekuliše se da je bio prinuđen da podnese ostavku zbog skandala sa masovnim zlostavljanjem djece koje su decenijama vršili sveštenici Katoličke crkve širom svijeta, a što je decenijama zataškavano sa najviših mjesta u Vatikanu.

Stampa prenosi da zavjerenici nisu željeli da krenu u ostvarivanje svog plana svrgavanja pape Franje dok je njegov prethodnik još bio živ jer bi njihov uspjeh doveo do situacije bez presedana - dvojice živih papa u ostavci.

Ogovaranje ubija

Italijanski dnevnik podsjeća i da je sumnjiv nedavni susret pape Franja sa kardinalom Georgom Gensvajnom, ličnim sekretarom Benedikta XVI, koji je i dalje zvanično perfekt papinskog domaćinstva, a koji se žalio što ga je papa Franja faktički penzionisao.

Papa Franja se u nedjeljnoj molitvi osvrnuo na optužbe kardinala rođenog u Njemačkoj. Vijernicima je poručio da je "ogovaranje smrtonosno oružje, da ubija ljubav, društvo i bratstvo".

Progresivni papa

Ovako je naljutio kardinale

Papa Franja je od dolaska na čelo Vatikana napravio više poteza koji su izazvali negodovanje konzervativnih krugova u Vatikanu.

Ovo su samo neki od njih:

- Dozvolio ženama da čitaju molitve, učestvuju u službi u oltaru i pričešćuju vijernike

- Otvoreno imenuje klerikalizam, moć koju sveštenik prisvaja nad svojim vijernicima, rak-ranom Katoličke crkve

- U novi saziv ekonomskog savjeta koji brine o finansijama Vatikana imenovao je šest žena, među kojima je i bivša britanska ministarka

- Donio je zakon o suzbijanju korupcije u Katoličkoj crkvi, kako bi spriječio odlivanje novca u privatne džepove

- Unosni poslovi u Katoličkoj crkvi sada se dodjeljuju samo na osnovu strogo kontrolisanih javnih nadmetanja

- Centralizovao je kontrolu nad ugovorima za nabavku robe i usluga

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм