ATV

Urušavanje brane

Stižu snimci iz Hersona, već je pod vodom: Prava drama se očekuje za dva sata, ljude evakuišu

 • Izvor: Telegraf
 • 06.06.2023. 09:57

U noćašnjem napadu na području Hersona uništena je HE Kahovka, a oštećena je i ključna brana na Dnjepru, a voda je, prema tvrdnjama Ukrajinaca već počela da nadire u naselja.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, čiju autentičnost u ovom trenutku nije moguće provjeriti, navodno se vidi kako je Herson već dobrano pod vodom.

Timofij Milovanov, bivši ministar i predsjednik kijevske Škole ekonomije, kaže da bi vrh poplavnog talasa mogao očekivati oko 11 časova po lokalnom , 10 časova po našem vremenu.

Ukrajinske vlasti su ranije naredile evakuaciju stanovništva.

Oštećenje brane Nova Kahovka ne samo da je stvorilo opasnost od plavljenja sela, već stručnjaci kažu da je ugrožena i nuklerana elektrana Zaporožje. Naime, voda iz rezervoara Kahovke neophodna da bi NE dobijala snagu za turbine i bezbjednosne sisteme.

Brana koja je oštećena noćas u napadu prelazi preko ogromne ukrajinske rijeke Dnjepar. Sama brana visoka je 30 metara i široka na stotine. Izgrađena je 1956. godine kao dio hidroelektrane Nova Kahovka.

Voda iz rezervoara opskrbljuje i Krim na jugu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Zašto je značajna brana Nova Kahovka

Zašto je značajna brana Nova Kahovka

Takođe, pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine nedjeljama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu.

 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.

 • 00:11 Noćni program

  Noćni program