Генерални секретар НАТО-а

Столтенберг номинован за Нобелову награду за мир

  • Извор: СРНА
  • 01.02.2024. 13:36

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг номинован је за Нобелову награду за мир, објавио је лист "Верденс Ганг".

Номинацију је предложио Абид Раџа, бивши министар културе Норвешке и замјеник предсједника Либералне партије.

Столтенберга - објаснио је он свој избор у интервјуу за "ВГ".

Нобелова награда за мир, према тестаменту Алфреда Нобела, додјељује се онима који су "највише или најбоље радили за братство међу народима, за укидање или смањење сталних армија и за одржавање и унапређење мировних конгреса".

Традиционално, номинације за награду могу се вршити до 31. јануара. Након тога, право предлагања имају чланови одбора, који то могу да остваре на првом састанку, обично у фебруару, наводи ТАСС.

Потпуна листа номинованих се чува у строгој тајности и може бити објављена тек након 50. годишњице награде. Међутим, сваке године у медије процуре информације о номинацији одређених кандидата које номинују организације или појединци који имају то право.

То укључује бивше и садашње чланове Норвешког Нобеловог комитета и њихове савјетнике, претходне добитнике награде за мир, чланове националних парламената, универзитетске професоре специјализоване за историју, филозофију, право или теологију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.