Истанбул

Странци ће од јануара плаћати улаз у Аја Софију

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2023. 17:16

Улаз у џамију Аја Софија у Истанбулу од јануара више неће бити бесплатан за стране туристе, изјавио је турски министар културе Мехмет Нури Ерсој.

"Од 15. јанаура 2024. године, странци ће плаћати да уђу у Аја Софију. За турске држављане који долазе у џамију ради вјерских потреба улаз остаје бесплатан", рекао је Ерсој новинарима.

Он је навео да је одлука донесена након препоруке Унеска, који је затражио од турских власти да израде нацрт "плана управљања посјетама".

Кадиров запријетио смрћу изгредницима: Три пуцња упозорења, четврти у чело

Кадиров запријетио смрћу изгредницима: Три пуцња упозорења, четврти у чело

Ерсој је додао да ће од 15. јануара туристи и вјерници користити одвојене улазе у Аја Софију, како би се избјегла забуна.

Извор у Министарству културе рекао је агенцији "Спутњик" да цијена улазнице у Аја Софију још није утврђена.

Аја Софија, која је била православни храм до османског освајања Константинопоља 1453. године, изгубила је статус музеја и претворена је у функционалну џамију у јулу 2020. године. Прва муслиманска молитва обављена је у Аја Софији 24. јула 2020. године. Након тога, улаз је био бесплатан за све посјетиоце, укључујући и туристе, који су претходно морали да плате 100 турских лира (15 долара) за карту.

Вучић након састанка са Фон дер Лајен: Признање Косова за нас није питање

Вучић након састанка са Фон дер Лајен: Признање Косова за нас није питање

Аја Софија је изграђена у 6. вијеку под управом цара Јустинијана Првог и служила је као хришћански храм до 1453. године, када је Османлијско царство заузело Константинопољ и та богомоља тада постаје џамија.

Аја Софија је секуларизована 1934. године, а 1935. године је претворена у музеј.

Обнова Аја Софије покренута је у августу. У септембру је започета друга фаза, са циљем да се ојача конструкција зграде како би била отпорна на земљотрес.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!