Исланд

Стравичне сцене спаљеног острва: "Мислим да је ово крај“

  • Извор: Б92
  • 10.02.2024. 14:49

Док је лава избила из вулкана на исландском полуострву Рејкјанес трећи пут у три мјесеца, Сигурдур Еноксон је осјетио да је ерупција означила крај његовог живота. У том граду живио је три деценије.

"Мислим да смо изгубили ову битку“, рекао је Сигурдур, власник породичне пекаре која запошљава 10 људи у граду Гриндавик.

"Послије 29 година вођења моје пекаре, мислим да је ово крај. Не мислим да се враћамо у Гриндавик", додао је он.

Најновија ерупција није представљала директну пријетњу по град, али је лава погодила водоводне цијеви у региону, утичући на снабдијевање топлом водом за више од 20.000 људи. Објављени су и сателитски снимци лаве која се шири Исландом.

Сигурдур, који има 59 година, планирао је да се полако повуче прије катаклизмичких ерупција које су уништиле куће и изазвале огромне пукотине. Будућност града је од тада доведена у питање, а научници страхују да би вулканске ерупције могле трајати годинама.

"Ја имам пекару и своју кућу и немам дугова, а онда се одједном нешто деси и све је неизвијесно. Питање је да ли ће нам држава исплатити новац. Труде се, али то иде споро. Они људи чије куће су потпуно уништени имају среће јер су добили исплату“, рекао је он.

"Желимо да знамо куда иду наши животи"

Као и многи други становници, Сигурдур живи у изнајмљеном стану са својом породицом у граду близу Рејкјавика. Влада је понудила финансијску помоћ становницима града за трошкове становања након евакуације 10. новембра, као и економску подршку погођеним радницима.

"Многи људи су горе од нас, али желимо да знамо куда иду наши животи“, рекао је он.

Нејасно је када ће, ако икада, град бити безбиједан за живот. Становница Ева Линд рекла је за Гардијан да је неизвијесност значила да се многи питају да ли ће се њихови животи икада вратити на старо.

"Чим град буде проглашен безбиједним, желимо да помогнемо у обнови наше заједнице. Желимо наставнике и вртиће како бисмо могли да вратимо породице. Ова заједница је просто магична. Ако једног дана не могу да покупим дјецу, нећу не морате да бринете јер ће неки други родитељ рећи: 'Могу да их покупим за тебе.' Сви су увијек спремни да помогну“, рекла је она.

"Неки од нас желе да се врате одмах, други не могу да замисле да се икада врате. Испразнили су своје куће. Морамо да подржавамо једни друге. Нико вам не може рећи шта да радите након што сте преживјели евакуацију и видјели да лава тече у град“, додала је она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: