Отава

Штуро извињење Трудоа након што је аплаудирао нацисти: Канади је жао

  • Извор: Агенције
  • 28.09.2023. 08:27

Канадски премијер Џастин Трудо извинио се у име Канаде након што је Украјинцу који се борио за нацистичку СС дивизију аплаудирао у парламенту, пише Би Би Си.

"Ово је погрешка која је дубоко осрамотила парламент и Канаду", рекао је Трудо.

Предсједавајући Ентони Рота, који је преузео одговорност за позивање Јарослава Хунке (98), поднио је оставку у уторак.

Аплаудирање бившем нацисти, који је представљен као "украјински херој", изазвало је глобалну осуду.

Трудо се такође испричао предсједнику Украјине Володимиру Зеленском који је тада био у посјети Канади и присутан у парламенту.

Зеленски је био међу онима који су снимљени како аплаудирају Хунки, што је слика која је искориштена у руској пропаганди.

"Канади је изузетно жао. Сви ми који смо били у парламенту у петак дубоко жалимо што смо стајали и аплаудирали иако смо то учинили несвјесни контекста. То је грозно због сјећања на милионе људи који су умрли у Холокаусту", казао је канадски премијер.

Хункине нацистичке везе

Јарослав Хунка, који се борио у нацистичкој јединици у Другом свјетском рату, добио је овације и хваљен је као украјински и канадски "херој".

Служио је у 14. гренадирској дивизији Вафен-СС, добровољачкој јединици састављеној већином од етничких Украјинаца под нацистичком командом.


Бихаћ завијен у црно: Ово је пилот који је погинуо у паду једрилице

Бихаћ завијен у црно: Ово је пилот који је погинуо у паду једрилице

Припадници дивизије оптужени су за убиства пољских и жидовских цивила, иако суд није прогласио јединицу кривом за ратне злочине. Рота је рекао да није био свјестан Хункиних нацистичких веза и да је погријешио што га је позвао у парламент.

"Предсједник парламента је био искључиво одговоран за позив и признање овог човјека, те је у потпуности прихватио ту одговорност и поднио оставку", рекао је господин Трудо.

Канадске јеврејске организације поздравиле су одлуку Роте да одступи. Али, из Центра пријатеља Симона Визентал за проучавање Холокауста рекао је да "остаје питање како је дошло до овог дебакла".

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм