Osnivač Vikiliksa

Supruga Asanža zabrinuta: Bojim se da će izvršiti samoubistvo

  • Извор: Аваз
  • 11.08.2022. 22:28

Džulian Asanž zatvoren je u zatvoru visoke sigurnosti Belmarsh u Londonu od 2019. godine Viktorijanska zgrada jedan je od najstrožih zatvora u Velikoj Britaniji.

Pedeset mjeseci koje je osnivač Wikileaksa morao odslužiti zbog kršenja ranijih uslova zatvora odavno je prošlo. Od tada je Asanž bio u nekoj vrsti pritvora čekajući deportaciju pod izuzetno teškim uslovima.

Sad postoji još samo jedna, posljednja prilika za novu žalbu na prethodne sudske odluke o izručenju koje je u junu potpisala ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel – pred Vrhovnim sudom u Londonu. Ova presuda očekuje se sljedeći mjesec. Ukoliko se i tamo potvrde ranije odluke, počinje teći rok od četiri sedmice do prisilnog prevoza u SAD.

Zabrinutost za zdravlje

Asanžova supruga Stela boji se najgoreg ako suci njenom suprugu ne omoguće daljnje žalbe. 

- Žulijanov život zavisi o pobjedi protiv ovog izručenja. Klinički je depresivan. Ako bude izručen i stavljen u samicu, što SAD ne isključuju kao opciju, bojim se da će počiniti samoubistvo - rekla je Stela Asanž za DW.

Australijski dio porodice, otac John Shipton i brat Gabriel, takođe su vrlo zabrinuti. 

- Zdravlje mu se pogoršava - rekao je brat prošle sedmice za Sky Australia. 

- On je u opasnoj situaciji i ona se stalno pogoršava. Stvarno je potresno vidjeti ovog nježnog genija u zatvoru visoke sigurnosti najnasilnije kriminalce.

Porodica apeluje na novog australijskog premijera Anthonyja Albanesea da pomogne u spašavanju Asanža. Tokom predizborne kampanje on je govorio “što je dosta, dosta je”, jasno dajući do znanja da progon osnivača Wikileaksa mora prestati.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм