Божићно острво

Суво вријеме отежало масовну миграцију ракова: "Обично блокирају саобраћај“

  • Извор: Индекс
  • 20.02.2024. 06:03

Неуобичајено суво вријеме одгодило је годишњу миграцију милиона црвених ракова са Божићног острва у море, гдје се паре.

На Божићном острву, аустралијској територији у Индијском океану, постоји више од 100 милиона црвених ракова, а велики дио острва проглашен је националним парком. Ракови су заштићени аустралијским законом.

Власти су рекле да су "изузетно суви" услови отежали и смањили овосезонску миграцију. У вријеме миграције маса црвених ракова обично блокира саобраћај.

"У посљедњих 12 мјесеци имали смо отприлике половину наше просјечне количине падавина у том раздобљу, а то је било довољно да острво изгледа крајње очајно, суво и прашњаво", рекао је Брендан Тиернан, координатор програма за угрожене врсте савезне агенције Паркови Аустралије.

"И то је спријечило ракове да мигрирају", навео је он.

Први пут да су мигрирали тек у фебруару

Ове је године први пут да су ракови мигрирали тек у фебруару откако је агенција почела пратити миграцију 1980-их, додао је.

У вријеме миграције ракови путују из унутрашњости острва у океан, гдје се паре. Женке тада остају у рупама у близини океана како би излегле јаја, а мужјаци се враћају у унутрашњост.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!