Sjeverna Koreja

Svijet se pita ko je žena koja u stopu prati Kim Džong Una

  • Извор: Курир
  • 14.09.2022. 13:47

Pored lidera Sjeverne Koreje posljednjih mjeseci pojavljuje se žena sa crnom torbom, čije pojavljivanje je izazvalo veliku pažnju

.

Misteriozna žena u skromnoj haljini, naočarima i crnoj torbici, novi lik je u unutrašnjem krugu Kim Džong Una, ali njen identitet, za sada, ostaje tajna.

Bila je uz Kima prošle nedjelje tokom velikog koncerta na otvorenom, a takođe je viđena kako nosi fascikle tokom Kimovog obraćanja Vrhovnoj narodnoj skupštini, kada se lider Sjeverne Koreje zarekao da nikada neće odustati od nuklearnog oružja.

Sjevernokorejski državni mediji, koji su pod strogom kontrolom vlasti, već mjesecima objavljuju fotografije ili video snimke na kojima se vidi žena – ponekad pored Kima, a ponekad daleko u pozadini – ali je nikada nisu identifikovali.

Američki portal NK Njuz, koja prati Sjevernu Koreju, prvi put ju je registrovao u februaru i od tada je prate.

"Obično nosi torbu, vjerovatno sa stvarima koje su sjevernokorejskom lideru potrebne u svakom trenutku, kao što su njegov telefon, cigarete ili lijekovi", navodi se na sajtu.

Procjenjuje se da je u 30-im ili 40-im godinama i spekulisalo se da je možda čak i jedna od Kimovih rođaka. Vjeruje se da sjevernokorejski lider ima najmanje dvije polusestre, po imenu Kim Sol-song i Kim Čun-song, obje rođene 1970-ih.

"NK Njuz" navodi da je Kim Sol-song, starija polusestra, možda "iza kulisa ostala aktivna u rukovodstvu stranke". O drugoj polusestri se vrlo malo zna.

Dinastija Kim, koju je 1948. osnovao Kim Il-sung, vlada gvozdenom rukom već tri generacije i rijetko postavlja žene na visoke položaje. Kim Džong Un je, međutim, dozvolio da se nekoliko žena nađe na moćnim položajima, i zvanično i nezvanično.

Najistaknutija je njegova sestra Kim Jo-džong (34), koja je postala najvažnija ličnost u sjevernokorejskom režimu poslije svog brata, često ga predstavljajući na međunarodnom nivou i smatra se njegovim glavnim propagandistom. Priča se da je ona mozak iza Kimove pažljivo izgrađene javne slike, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Ove godine, vrhovni lider je imenovao prvu ženu ministra inostranih poslova u zemlji, Čoe Son-hui (57). Takođe se pojavio sa Hjon Song-vol (44), pop zvijezdom za koju se priča da je bila Kimova bivša djevojka, čiji bend, obučen u vojne uniforme, pjeva ode vođi.

Godine 2018, Kim je svojoj supruzi Ri Sol-ju dodijelio titulu "poštovane prve dame", što je, kako su analitičari rekli, bio veliki podsticaj njenom političkom statusu, prenosi "Kurir".

Тагови: