Put u Njujork

Tajlandski dječaci prvi put idu u u inostranstvo

  • 28.09.2018. 09:46

Dvanaest tajlandskih dječaka i njihov fudbalski trener, koji su u julu spaseni iz poplavljene pećine, putovaće u oktobru prvi put u inostranstvo, izjavio je danas portparol Vlade Tajlanda.

Dječaci i njihov trener prisustvovaće dijelu Omladinskih ljetnih olimpijskih igara koje se održavaju u Buenos Ajresu od 6. do 18. oktobra i pojaviće se u televizijskim emisijama u Njujorku. 

Predviđeno je da 12. oktobra održe konferenciju za novinare u Konzulatu Tajlanda u NJujorku, prenijela je agencija DPA. 

Vlada Tajlanda ranije je upozorila medije da ne vrše veliki pritisak na dječake zbog njihovog mentalnog zdravlja, ali od avgusta postepeno dozvoljava intervjue. 

Dječaci uzrasta od 11 do 16 godina otišli su 23. juna sa trenerom u pećinu koja se nalazi uz granicu sa Mjanmarom, 1.000 kilometara sjeverno od Bangkoka. 

U pećini su proveli tri sedmice jer ih je blokirala narasla voda. Tajlandske vlasti organizovale su najveću spasilačku misiju u istoriji ove zemlje, a u akciji su učestvovale hiljade ljudi iz velikog broja zemalja. 

Dječaci sada mogu da putuju u inostranstvo zajedno, pošto su četiri člana grupe početkom avgusta dobila tajlandsko državljanstvo.