Извјештаји

Тајна кинеска лабораторија симулирала напад на америчке ратне бродове

  • Извор: Кликс
  • 23.01.2024. 07:01

Кинеска истраживачка лабораторија симулирала је напад на америчке ратне бродове свемирским оружјем и хиперсоничним пројектилима.

То се догодило у југозападном граду Ченгду под надзором научника Лиу Шичанга, из Лабораторија за науку и технологију електроничког управљања информацијама.

Центар развија опрему за електроничко ратовање за Народну ослободилачку војску (ПЛА), под покровитељством државне компаније Чајна Електорникс Технолоџи Груп Корпорејшн.

Крај потраге за српским возачем Данијелом, ухапшен у великој полицијској акцији

Крај потраге за српским возачем Данијелом, ухапшен у великој полицијској акцији

У симулацији напада, о којем су извијестиле хонгконшке новине "Саут Чајна Морнинг Пост", кинеским пројектилима помагала је констелација сателита за електронско ратовање смјештених у ниској орбити.

Лансирана с удаљености од 1.200 километара, батерија хиперсоничних протубродских пројектила узлетјела је више од 200 километара, а да је амерички носачи авиона нису открили до десет минута након лансирања, односно само 50 километара.

Откривањем радарских сигнала које емитују амерички ратни бродови, сателити су заправо лансирали сличне сигнале велике снаге, спрјечавајући разликовање одјека генерираних потенцијалном рефлексијом радарских валова од пројектила.

Најавили одузимање штедње пензионерима, имају рок од годину дана

Најавили одузимање штедње пензионерима, имају рок од годину дана

На темељу досад проведених студија, истраживачи предвођени Лиуом сматрају да би два или три сателита била довољна за напад на групу носача авиона, док би констелација од само 28 сателита била способна подржати глобални напад.

Надаље, предност кориштења свемирских платформи у операцијама ове врсте је у томе што немају ограничења: могу дјеловати изван државних граница и могу се брзо мобилизирати диљем свијета, покривајући шири борбени радијус.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: