Tajvanska protivvazdušna odbrana

Tajvan oborio bespilotnu letjelicu

  • Izvor: Tanjug
  • 01.09.2022.11:08

Tajvanska protivvazdušna odbrana danas je prvi put oborila neidentifikovanu civilnu bespilotnu letjelicu koja je ušla u vazdušni prostor u blizini ostrva.

Komanda odbrane za Kinmen, grupu ostrva pod kontrolom Tajvana naspram kineskih gradova Sjamen i Kvandžou, navela je u saopštenju koje je objavilo tajvansko ministarstvo odbrane da je dron danas ušao u ograničeni vazdušni prostor iznad Lavljeg ostrva. Trupe na ostrvu pokušale su da ga upozore, ali bezuspešno, pa su ga oborile, a ostaci su pali u more, dodaje se u saopštenju vojske.

Tajvan je u utorak prvi put ispalio hice upozorenja na jedan dron, ubrzo nakon što je predsjednica Caj Ing-ven naredila vojsci da preduzme „snažne kontramere“ protiv onoga što je nazvala "kineskim provokacijama". Obraćajući se oružanim snagama ranije danas, Caj je rekla da Kina nastavlja da koristi upade bespilotnih letelica i druge taktike „sive zone" , kako bi pokušala da zastraši Tajvan, saopšteno je iz njenog kabineta.

Cai je ponovila da Tajvan neće izazivati sukobe, ali da to ne znači da neće preduzeti kontramjere, dodaje se u saopštenju. Peking, koji smatra Tajvan svojom teritorijom, organizovao je vojne vježbe oko ostrva početkom avgusta kao odgovor na posjetu Tajpeju predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Tagovi: