Велики ланци затварају продавнице

Талас бруталних пљачки у САД

  • Извор: Б92
  • 28.09.2023. 09:05

У масовним насилним крађама, радници продавница су претучени, а неки убијени, што је многе продавнице навело да ангажују додатне чуваре.

Због таласа насилних пљачки, главни амерички трговци упозорили су да је ниво криминала "без преседана" довео до губитака од 112 милијарди долара прошле године.

Организоване банде су више пута ухваћене камерама како јуришају у продавнице, грабећи прегршт робе са полица, пише "Тајмс".

Неке од масовних пљачки организоване су на друштвеним мрежама.

Једну је организовала Дајџија Блеквел, која се на друштвеним мрежама зове "месна кугла".

Она је уживо преносила пљачку продавница у центру Филаделфије.

Један од пљачкаша је за својих 650.000 пратилаца на Инстаграму и ТикТоку након пљачке објавио: "Реците полицији да ће ме закључати вечерас или спалити, биће то као у филму. Након тога је ухапшена".

Продавнице се затварају

Таргет, један од највећих америчких трговаца на мало, објавио је да затвара продавнице у великим градовима укључујући Њујорк, Сијетл, Сан Франциско и Портланд.

"Не можемо да наставимо са радом ових продавница јер крађа и организовани криминал угрожавају безбедност нашег тима и гостију и доприносе неодрживом пословању", наводи Таргет у саопштењу.

У Сан Франциску, бројни велики ланци, као што су Валгринс, Олд Нави, Нордстром и Вхоле Foods, недавно су затворили продавнице у центру града.

"Разумијем изазове са којима се Таргет суочава у градовима широм земље, и разочаран сам вијестима о његовом затварању у Оукланду. Мој циљ је да наставим да радим у партнерству са члановима пословне заједнице како бих осигурао њихову безбједност и успјех у нашем граду, “, рекао је градоначелник Окланда Шенг Тао.

Дејвид Џонстон, потпредсједник Националне федерације малопродаје (НРФ), рекао је да се највећа предузећа у земљи и породичне продавнице под‌једнако боре са таласом криминала.

"Продавци виде незабиљежен ниво крађе у продавницама у комбинацији са раширеним криминалом, а ситуација се погоршава. Далеко изван финансијског утицаја ових злочина, насиље и забринутост за безбједност остају приоритет за све трговце на мало, без обзира на величину или категорију", рекао је он.

Извјештај НРФ-а, који је анкетирао 177 представника малопродајних ланаца који представљају више од 97.000 продавница широм САД, открио је да се трговци на мало суочавају са све насилнијим лоповима. Скоро девет од десет је рекло да су крадљивци „мало више или много агресивнији и насилнији у односу на прошлу годину”.

Повећање насилне крађе за 35 одсто

Компаније које посебно прате број насилних крађа у продавницама пријавиле су просјечно повећање од 35 процената.

Као одговор, трговци су повећали безбједност, смањили радно вријеме и затворили продавнице, саопштио је НРФ.

Лос Анђелес је био подручје највише погођено организованим малопродајним криминалом у земљи 2022. године, саопштио је НРФ, а слиједе Сан Франциско и Окланд, такође у Калифорнији.

Међутим, неки сугеришу да су страхови од националног таласа криминала пренаглашени.

У јануару је Џејмс Кехо, који је у то време био главни финансијски директор малопродајног гиганта Волмарта, рекао да смо "можда превише плакали прошле године" о проблему крађе у продавницама, додајући да је компанија вјероватно потрошила превише на мјере безбједности.

Републиканци тврде да су подручја под контролом демократа легла злочина и да лопови нису адекватно кажњени.

Они оптужују власти у Калифорнији да су превише попустљиве по том питању јер се крађе мање од 950 долара сматрају прекршајем.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.