Povećanje kapaciteta

Teheran nastavlja rad sa uranijumom

  • 05.06.2018. 10:05

Iran je saopštio da će tokom dana obavijestiti agenciju UN za atomske kontrole da nastavlja proces povećavanja kapaciteta za obogaćivanje uranijuma.

U saopštenju se navodi da će biti povećan kapacitet za proizvodnju uranijum heksafluorida, ključnog sastojka za obogaćivanje uranijuma.

Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei rekao je da je naredio sprovođenje priprema za obogaćivanje za slučaj da sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine potpuno propadne.

Predsjednik SAD Donald Tramp povukao je Ameriku iz ovog sporazuma prošlog mjeseca, a još nije poznato da li će evropske zemlje uspjeti da ga očuvaju. Cilj sporazuma je da se Iran ne bavi nuklearnim oružanim programom.

Iranska organizacija za atomsku energiju dostaviće pismo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču u kojem će je obavijestiti o odluci u vezi sa uranijum heksafluoridom, prenio je Bi-Bi-Si.

Portparol iranske agencije Behruz Kamalvandi rekao je da država ima kapacitet da ubrza proizvodnju centrifuga koje se koriste za obogaćivanje uranijuma.

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.