Велика офанзива

Тенкови, борбени авиони и специјалци улазе у градове

  • Извор: Б92
  • 18.11.2023. 20:15

Израелска офанзива на Газу прошириће се у наредном периоду. Ово су саопштиле Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

Неке дивизије ће спроводити активности у насељу Зетиун и граду Џабалија.

У саопштењу ИДФ-а се наводи да Јужна команда војске наставља да шири оперативне активности у додатним насељима. Иако је евидентно да ИД гађа и цивилну инфраструктуру, портпарол војске је поновио да израелска војска гађа припаднике Хамаса и инфраструктуру у овим областима.

Зеленски потписао!

Зеленски потписао!

"Војска је објавила снимак на којем се види како се трупе боре против Хамаса, чији су припадници испалили РПГ у Цајтуну. Паралелно, додатне трупе дјелују на периферији града гдје такође гађају припаднике Хамаса", рекао је Данијел Хагари, портпарол ИД.

Наведено је да ће војска гађати и периферију Џабалије.

"У том подручју је командно-контролни центар бригаде Хамаса на сјеверу Газе и једно од најважнијих упоришта гдје дјелују четири батаљона Хамаса", саопштено је.

Песков о западним лидерима: Они су цинични људи који не бјеже од ничега!

Песков о западним лидерима: Они су цинични људи који не бјеже од ничега!

Истакнуто је да у овим активностима учествују инжењерија, пјешадија, тенкови и борбени авиони.

"Током сукоба страдали су бројни припадници Хамаса, војска је уочила низ објеката које користи Хамас, укључујући подземне тунеле", саопштено је.

Ако они уђу у рат избиће хаос: Америка ће послати војску да их уништи?

Иран не би требало да се мијеша у рат у Појасу Газе, упозорио је у Техерану у суботу истакнути ирански политичар у изјави за лист Етемад.

Ердоган упозорава Запад: Имамо коме да се обратимо!

Ердоган упозорава Запад: Имамо коме да се обратимо!

"Они у Ирану који желе да се укључе у рат у Гази морају знати да је то управо оно што ционистички режим жели“, рекао је Голам-Хусеин Хадад-Адел, користећи уобичајену израелску терминологију.

Иранско учешће у сукобу довело би до рата са САД, рекао је Хадад-Адел. У рату овог типа, Израел би био на "безбједној страни“, рекао је он.

Хадад-Адел је дио ултраконзервативне групе у Ирану, члан савјета који рјешава спорове у иранској политици и савјетује врховног вођу Алија Хамнеија.

Израел дозволио евакуацију из болнице Ал Шифа

Израел дозволио евакуацију из болнице Ал Шифа

Његови коментари у великој мјери одражавају коментаре Хамнеија, који, према иранском уставу, има посљедњу ријеч у свим стратешким питањима.

Техеран је више пута изражавао подршку Хамасу од напада 7. октобра, али је такође негирао директну умешаност у планирање или извођење напада.

Међутим, протести и унутар војске захтијевали су да Иран активније подржи Хамас, у складу са чврстом антиизраелском политиком која постоји у Ирану од револуције 1979. године.

Америка им окреће леђа? Нема додатне помоћи за Израел и Украјину

Америка им окреће леђа? Нема додатне помоћи за Израел и Украјину

Посматрачи сматрају да је мало вјероватно да ће Техеран интервенисати у актуелном сукобу, с обзиром да је Иран у економској кризи и да не може себи да приушти војни сукоб са Израелом или САД.

У суботу је хиљаде Иранаца учествовало у протестима широм земље против смрти дјеце и других цивила у рату у Гази, а главни војни командант је рекао да Израел иде ка неуспјеху у овом рату исцрпљивања, преноси Ројтерс.

Масовни скуп ''Марш за Израел'' у Вашингтону: Повећане снаге безбједности

Масовни скуп ''Марш за Израел'' у Вашингтону: Повећане снаге безбједности

"Палестина стоји на путу ка рату исцрпљивања. Израел ће се суочити са дефинитивном претњом и завршити у жрвњу историје", рекао је командант Револуционарне гарде Хосеин Салами на митингу у Техерану који је преносила државна телевизија.

"Битка није завршена, исламски свијет ће учинити оно што мора. Још увијек постоје велики, неискоришћени капацитети", рекао је Салами, иако није указао на планове Ирана да се придружи сукобу.


Пратите нас и путем Вибера