Брисел

То је та демократија: Амбасадори ЕУ усагласили забрану руских медија

  • Извор: СРНА
  • 15.05.2024. 18:55

Амбасадори ЕУ усагласили су забрану приступа унутар ЕУ руским медијима "Руска газета", "Известија", "РИА Новости" и чешком порталу "Глас Европе", које Европска унија оптужује за ширење проруских информација, саопштио је новинарима дипломатски извор у Бриселу.

"Амбасадори ЕУ постигли су политички договор о забрани приступа за четири руска медија – двјема новинама и једној новинској агенцији, као и порталу `Глас Европе`", рекао је дипломата.

Сада ову мјеру морају да одобре министри спољних послова ЕУ. Савјет министара биће одржан сљедеће недјеље, јавља "Спутњик".

Међу тачкама о којима су се договарали стални представници земаља ЕУ биле су нове антируске санкције и санкције за сајбер-нападе на ЕУ и њене поједине земље чланице.


Најновији снимак: Нападач пуца, Фицо пада преко клупе - настала општа пометња

Најновији снимак: Нападач пуца, Фицо пада преко клупе - настала општа пометња

"Спутњик" подсјећа да је ситуација са руским медијима на Западу посљедњих година све тежа. Европски парламент је у новембру 2016. године усвојио резолуцију у којој се говори о потреби супротстављања руским медијима, при чему су у документу као главне пријетње наведени "Спутњик" и РТ.

Низ западних политичара, укључујући америчке сенаторе и конгресмене, као и предсједник Француске, оптужили су "Спутњик" и РТ за мијешање у изборе у САД и Француској, а руски званичници су такве изјаве назвали неоснованим.

У посљедње вријеме ЕУ је увела санкције главним руским медијима, забранивши њихово емитовање унутар Уније. Ова одлука је донијета без обраћања суду или националним регулаторима у земљама ЕУ који су одговорни за медијска тржишта својих земаља.


Незванично: Ово је атентатор на Роберта Фица?

Незванично: Ово је атентатор на Роберта Фица?


Пратите нас и путем Вибера