ATV

30 dana

Tramp zabranio ulazak Evropljanima u SAD zbog virusa korona

 • 12.03.2020. 07:40

Sjedinjene Američke Države od petka, 13. marta, na 30 dana uvode zabranu ulaska u zemlju strancima koji žive u evropskim zemljama, sa izuzetkom putnika iz Velike Britanije, saopštio je američki predsjednik Donald Tramp u televizijskom obraćanju naciji, u vezi sa širenjem novog virusa korona u zemlji i svijetu.

- Da bismo spriječili ulazak novih oboljelih u našu zemlju, suspendujemo sva putovanja iz Evrope u SAD na 30 dana. Nova pravila stupaju na snagu u petak u ponoć - rekao je Tramp.

Ove zabrane neće se odnositi samo na velike količine trgovine i robe, već i razne druge stvari, dodao je on.

- Izuzeci će biti učinjeni za Amerikance koji prođu odgovarajuće testove. Ograničenja se takođe neće primjenjivati na Veliku Britaniju - objasnio je šef Bijele kuće.

Osim toga, američki predsjednik je istakao da će američka administracija razmotriti mogućnost ranijeg ukidanja ograničenja za ulazak u zemlju ljudi iz Kine i Јužne Koreje.

- Pratimo situaciju u Kini i Јužnoj Koreji. Kako se tamo situacija bude poboljšavala preispitaćemo ograničenja koja su s tim u vezi trenutno na snazi - naveo je Tramp.

Američki predsjednik izjavio je i da 30-dnevna zabrana na ulazak iz Evrope neće uticati na trgovinu.

Tramp je u svom obraćanju naciji kazao i kako su stručnjaci blizu pronalasku vakcine protiv opasnog virusa kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom.

- Najveći rizik je za stariju populaciju, za ljude koji već boluju od nečega, oni moraju biti na velikom oprezu. Pozivam starije američke državljane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna te da ne idu na velike javne skupove - rekao je Tramp. 

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta izbijanje pandemije novog virusa korona. U više od 100 zemalja svijeta već je zaraženo oko 120 hiljada ljudi, većina se oporavila, ali je više od četiri hiljade umrlo.

Тагови:
 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм