SAD, Južna Koreja i Japan

Tri zemlje izvele vojne vježbe kod Havaja, odgovor Sjevernoj Koreji

 • Izvor: Agencije
 • 16.08.2022.10:24

SAD, Južna Koreja i Japan učestvovali su u odbrambenoj vojnoj vježbi od balističkih raketa, kod obale Havaja, saopštio je danas Pentagon, a prenosi Rojters.

Vježbe uzbunjivanja i traženja i praćenja balističkih projektila, održane su od 8. do 14. avgusta tokom multinacionalnih manevara "Pacifik Dregon" i demonstrirale su posvećenost tri zemlje da odgovore na izazove koje postavlja Sjeverna Koreja, zaštite zajedničku bezbjednost i ojačaju međunarodnu saradnju, navodi se u saopštenju Pentagona.

To je prvi put da su tri zemlje održale takve vježbe od 2017. godine, nakon što su odnosi između Seula i Tokija 2019. pali na najniži nivo u posljednjih nekoliko godina, zbog obnovljenih istorijskih sporova koji datiraju od japanske okupacije Korejskog poluostrva 1910-1945, navodi britanska agencija.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk-jol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će poboljšati odnose sa Japanom i produbiti savez sa SAD, kako bi time još više odvratio Sjevernu Koreju, što podrazumijeva proširenje ili nastavak zajedničkih vježbi.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje takođe je danas potvrdilo da će njene trupe nastaviti, već duže vremena, obustavljenu obuku na terenu, tokom zajedničkih vojnih vježbi sa SAD, koje će se održati od 22. avgusta do 1. septembra.

Dvije strane su smanjile kombinovane vojne vježbe posljednjih godina zbog pandemije kovida 19 , ali i napora da se ublaže tenzije sa Pjongjangom, koji optužuje da su vježbe proba za invaziju, navodi Rojters.


 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program