Помиње се неколико имена

Трка почиње: Јуриш на Зеленског!

  • 05.12.2023. 11:01

Настала безизлазна ситуација на фронту заоштрила је борбу унутар Украјине за мјесто предсједника земље Владимира Зеленског, пише шпански лист „Мондо“.

Према писању листа, сукоб у Украјини се наставља „усљед парализе на фронту, али и због почетка борби у позадини“.

„Суочивши се са могућим опозивом предсједничких избора, предвиђених за март 2024. године, неколико кандидата који претендују на мјесто Зеленског почињу да предузимају кораке како би га приморали да их сазове“, упркос рату, објавио је „Мондо“.

Покушали да се предају Русима: Украјински артиљерци ликвидирали сопствене војнике?

Покушали да се предају Русима: Украјински артиљерци ликвидирали сопствене војнике?

Према листу, до лета 2023. године између украјинских власти и опозиције постојао је мање-више јавни консензус о томе да не треба одржавати изборе, али „ћорсокак“ у којем се нашла украјинска страна у сукобу мења став неких могућих кандидата“.

Лист сматра да је један од кључних играча у борби за мјесто Зеленског његов бивши савјетник Алексеј Арестович (у Русији укључен на списак терориста и екстремиста), који је изјавио да изборе у Украјини треба одржати да би се Зеленски склонио са власти.

Украјинци не вјерују Зеленском, вјерују другом човјеку

Украјинци не вјерују Зеленском, вјерују другом човјеку

Други кандидат је актуелни градоначелник Кијева Виталиј Кличко, који је за „Мондо“ изјавио да није спреман да званично каже све што мисли о Зеленском.

Трећи претендент је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, о чијем сукобу са актуелним украјинским лидером већ неко вријеме пишу како западни, тако и украјински медији.

Поред њих помиње се и бивши предсједник земље Петро Порошенко.

Истовремено, „Мондо“ такође наводи низ проблема са којима се Украјина може суочити у случају одлуке о одржавању избора 2024. године, а први је неопходност укидања ратног стања, што ће мушкарцима отворити „пролаз ка граничним прелазима“.

Други главни проблем је, како се наводи у чланку, немогућност консултовања са бирачима у регионима који су припојени Русији, као и то што је шест милиона Украјинаца отишло у Европу.

Украјина на прекретници: Зеленски тоне све дубље!

Украјина на прекретници: Зеленски тоне све дубље!

„Мондо“ истиче да се у источним регионима Украјине, за разлику од западних, становништво не односи тако негативно према почетку преговора са Русијом.„Опоненти Зеленског улазе у трку са неизвјесном завршницом коју је тешко предвидјети“, наглашава лист, а преноси Спутњук.

Предсједнички избори у Украјини требало би да се одрже у прољеће 2024. године. Ипак, власти су продужиле важење ратног стања и опште мобилизације, због чега су избори отказани.

Пратите нас и путем Вибера