Sud u Hagu

Dva Rusa i jedan Ukrajinac osuđeni za obaranje malezijskog aviona u Ukrajini

  • Izvor: Srna
  • 17.11.2022.15:49

Sud u Holandiji proglasio je danas krivim u odsustvu dvojicu državljana Rusije i jednog Ukrajinca, a jednog muškarca oslobodio prema optužnici za umiješanost u obaranje malezijskog putničkog aviona 2014. godine na istoku Ukrajine, kada je poginulo svih 298 ljudi u letjelici.

Igor Girkin i Sergej Dubinski iz Rusije, te Leonid Haračenko iz Ukrajine proglašeni su krivim pred Okružnim sudom u Hagu za obaranje aviona sa oznakom "MH17", dok je Rus Oleg Pulatov oslobođen.

Sud je na osnovu dokaza zaključio da je avion oboren projektilom sistema "buk" koji je ispaljen sa poljopriverdnog polja nedaleko od mjesta Pervomajski u regionu Harkova.

Sudija Hendrik Stenhuis rekao je da je sud zaključio da je pad aviona "MH17" povezan sa oružanim sukobom na istoku Ukrajine koji nije bio međunarodne prirode, prenio je "Sputnjik".

Sud je objavio da je "buk" stigao iz Rusije u Ukrajinu i da je potom vraćen u Rusiju, ali da nije jasno ko je izdao komandu za ispaljivanje rakete.

Sudija Stenhuis je rekao da četvorica optuženih nisu bili jedinstvena grupa, nego da su bili "povezani" upotrebom sistema "buk".

Istovremeno, sud vjeruje da je ruski gigant namjenske industrije "Almaz-Antej" kompetentan na osnovu stručnosti za slučaj "MH17", ali da mu je kredibilitet sporan zbog veza sa ruskim vlastima.

Avion je oboren 17. jula 2014. godine na letu iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru.