"Ovo se prvi put dogodilo"

Tropski komarci šire bolesti po Parizu

  • Извор: Аваз
  • 01.09.2023. 11:03

Zdravstvene vlasti u Parizu prvi put su fumigirale (specifična mjera dezinsekcije kojom se suzbijaju insekti plinom ili parom, a koja se primjenjuje u strogo kontroliranim uvjetima) područja francuske prijestolnice kako bi ubile tigraste komarce koji prenose zarazne bolesti. Stručnjaci smatraju da su klimatske promjene potakle brzo širenje ovih insekata sjevernom Evropom.

Ceste su juče ujutro u jugoistočnom Parizu bile zatvorene, a vlasti su zamolile građane da ostanu u svojim domovima dok su službenici raspršivali insekticid po drveću, zelenim površinama i drugim područjima gdje se razmnožavaju komarci. Ovakvi prizori su redovna pojava u tropskim gradovima i postaju sve češći u Evropi kako se tigrasti komarac, koji može prenijeti viruse denge, chikungunye i zike, širi iz matične jugoistočne Azije.

"To se prvi put dogodilo u Parizu"

- To se prvi put dogodilo u Parizu, ali ne i u Francuskoj. Jug zemlje se već nekoliko godina bori s tigrastim komarcima - rekla je zamjenica pariškog gradonačelnika Ane Soujris (Anne Souyris), zadužena za zdravstvenu politiku, a prenosi The Guardian.

Regionalno zdravstveno tijelo za glavni grad, ARS Ile-de-France, saopćilo je da je ciljano područje fumigacije bilo 150 metara oko kuće osobe u 13. okrugu glavnog grada koja se zarazila denga groznicom tokom putovanja kako bi se smanjio rizik od daljnjeg prijenosa. 

Naime, ako tigrasti komarac ubode osobu koja je unijela virus iz inostranstva, onda i sam postaje prijenosnik bolesti. Tigrasti komarac (Aedes albopictus) stigao je u južnu Evropu u prvom desetljeću ovog stoljeća i od tada se ubrzano probija prema sjeveru, s time da se već nastanio u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

"Uvjereni smo da se radi o riziku koji će postati još veći"

Zdravstveni stručnjaci smatraju da se komarac uspio tako dobro "skrasiti" na kontinentu i zbog klimatskih promjena jer toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije za jaja, a zime više nisu dovoljno hladne da ubiju štetočine.

- Uvjereni smo da se radi o riziku koji će postati još veći - rekla je za AFP u aprolu Marie-Claire Pati, voditeljica odjela za praćenje zaraznih bolesti u javnozdravstvenom tijelu Sante Publique. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм