Ankara

Turci na pragu drugog kruga izbora, Erdogan u prednosti

  • Извор: АТВ
  • 14.05.2023. 22:01

Na osnovu prebrojanih 87,6 odsto glasačkih listića, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osvojio je 50,01 odsto glasova, a kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu 44,21 odsto, javio je državni informativni kanal "TRT Haber".

Sinan Ogan je treći sa 5,3 odsto osvojenih glasova.

Erdogan je u prednosti od početka prebrojavanja, ali se ta razlika smanjivala i sve je izvjesnije da će se ući u drugi krug.

Aktuelni turski predsjednik je na malom uzorku imao čak 59,47 odsto osvojenih glasova, ali kako se prebrajavnje odvijalo taj procenat se smanjivao

Od zatvaranja biračkih mjesta Erdogan i njegov glavni protivkandidat su bili u sporu oko rezultata.

Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je da bi žurba da se objave rezultati izbora dok se brojanje odvija značila krađu volje naroda, dok je njegov suparnik Kemal Kiličdaroglu upozorio izborne vlasti da je potrebno bilježiti sve rezultate širom zemlje.

"Izbori su održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i prebrojavanje glasova još traje, a pokušaj da se na brzinu objave rezultati znači uzurpaciju nacionalne volje", napisao je Erdogan na Twitteru u svojoj prvoj poruci od završetka glasanja.

Kiličdaroglu je naveo da svi glasački listići trebaju da budu uključeni u prebrojavanje.

"Večeras nećemo spavati", napisao je Kiličdaroglu na Twitteru.

Erdoganova partija vodi za Parlament

Kada su u pitanju parlamentarni izbori, na više od 50 odsto glasova za parlament "Narodni savez", predvođen vladajućim AKP-om, i dalje je u vođstvu sa više od 50 odsto osvojenih glasova.

"Nacionalni savez", predvođen opozicionim CHP-om, ima 33 odsto glasova.

Prema trenutnim rezultatima, vladajući imaju 330 mandata, dok opozicija ima 211 mandata. Preostali mandati pripašće manjim strankama koje su pojedinačno nastupile.

Izbore ste mogli da pratite uživo na našem portalu na OVOM LINKU.

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина