Od 2020.

U Africi osam pučeva za tri godine

  • Извор: РТС
  • 30.08.2023. 22:07

Grupa visokih vojnih oficira u Gabonu objavila je na nacionalnoj televiziji da je preuzela vlast i da su izborni rezultati poništeni, samo nekoliko minuta nakon što je predsjednik Ali Bongo proglašen pobjednikom, osvojivši treći mandat. Ako se ispostavi kao uspješan, ovo bi bio osmi puč od 2020. u zapadnoj i centralnoj Africi.

Niger

U julu 2023. pripadnici predsjedničke garde Nigera priveli su predsjednika Muhameda Bazuma u njegovoj palati i na nacionalnoj televiziji objavili da preuzimaju vlast kako bi okončali "pogoršanje bezbjednosne situacije" i zaustavili "loše upravljanje“.

Nekoliko dana kasnije hunta je proglasila šefa predsjedničke garde Abdurahmana Tianija novim šefom države.

Detalji utapanja Srbina u Grčkoj:

Detalji utapanja Srbina u Grčkoj: "Sebe nije uspio da spase“

Ovaj državni udar doveo je do zabrinutosti za bezbjednost u regionu u kojem je Niger bio ključni saveznik zapadnih sila, nastojeći da obuzda pobune militanata povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom.

Glavni zapadnoafrički blok Ekovas pokušava da pregovara sa vođama puča, ali i poručuje da je spreman da pošalje trupe u Niger radi uspostavljanja ustavnog poretka, ako diplomatski napori ne uspiju.

Niger je ovlastio oružane snage Malija i Burkine Faso da intervenišu na njegovoj teritoriji u slučaju napada.

Burkina Faso

U januaru 2022., vojska Burkine Faso zbacila je predsjednika Roša Kaborea, optužujući ga da nije obuzdao islamističke militante.

ATV najgledanija u Republici Srpskoj!

ATV najgledanija u Republici Srpskoj!

Vođa puča, potpukovnik Pol-Anri Damiba obećao je da će povratiti bezbjednost, ali su se napadi pogoršali, narušavajući moral među vojnicima i dovodeći do novog državnog udara u septembru 2022., kada je sadašnji vođa hunte Ibrahim Traore preuzeo vlast.

Gvineja

U septembru 2021. komandant specijalnih snaga pukovnik Mamadi Dumbuja je zbacio predsjednika Alfa Kondea.

Godinu dana ranije, Konde je promijenio ustav kako bi mogao da se kandiduje za treći mandat, što je dovelo do nereda.

Dumbuja je postao privremeni predsjednik i obećao je tranziciju na demokratske izbore u roku od tri godine.

Mediji:

Mediji: "Osvajač Soledara“ novi vođa Vagnera

Ekovas je taj vremenski okvir odbacio i uveo sankcije hunti i njihovim rođacima, uključujući zamrzavanje bankarskih računa.

Vojni režim je predložio dvadesetčetvoromjesečnu tranziciju u januaru 2023., ali opozicione stranke tvrde da je malo toga urađeno kada je riječ o uspostavljanju ustavnog poretka.

Čad

U aprilu 2021. vojska je u Čadu preuzela vlast nakon što je predsjednik Idris Debi ubijen na bojnom polju dok je bio u posjeti trupama koje se bore protiv pobunjenika na sjeveru zemlje.

Prema tamošnjem zakonu, predsjednik parlamenta je trebalo da dobije predsjednička ovlašćenja. Vojni savjet je, međutim, raspustio parlament navodeći da je to učinjeno zarad bezbjednosti.

Porodice nestalih više od tri decenije tragaju za bližnjima

Porodice nestalih više od tri decenije tragaju za bližnjima

Debijev sin, general Mahamat Idris Debi, imenovan je za privremenog predsjednika i zadužen da nadgleda osamnaestomjesečnu tranziciju ka izborima.

Neustavan prenos vlasti doveo je do nereda u glavnom gradu Ndžamenu, koje je vojska ugušila.

Mali

U avgustu 2020. grupa malijskih pukovnika predvođena Asimijem Gotom zbacila je predsjednika Ibrahima Bubakara Keita. Do puča je došlo nakon antivladinih protesta zbog pogoršanja bezbjednosti, osporenih izbora i korupcije.

Pod pritiskom zapadnoafričkih susjeda, hunta je pristala da ustupi vlast privremenoj vladi koju predvode civili sa zadatkom da nadgleda osamnaestomjesečnu tranziciju ka demokratskim izborima koji je trebalo da se održe u februaru 2022.

Zašto biste trebali jesti borovnice svaki dan?

Zašto biste trebali jesti borovnice svaki dan?

Međutim, vođe puča su se sukobile sa privremenim predsjednikom, penzionisanim pukovnikom Bahom Ndavom, dovodeći do drugog državnog udara u maju 2021. Gota, koji je bio privremeni potpredsjednik, tada je uzdignut na mjesto predsjednika.

Ekovas je ukinuo neke od sankcija Maliju nakon što su vojne vlasti predložile dvogodišnji prelazak na demokratiju i objavile novi izborni zakon. Planirano je da se predsjednički izbori održe u februaru 2024.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм