SPC

U Ekvadoru osveštan prvi pravoslavni hram

 • Izvor: Srna
 • 14.11.2022.21:14

Njegovo preosveštenstvo episkop buenosajreski, srednjo-južnoamerički Srpske pravoslavne crkve (SPC) Kirilo osveštao je danas prvi pravoslavni hram u Ekvadoru, saopštila je večeras Mitropolija crnogorsko-primorska na Cetinju.

"Ovo je veoma veliki događaj za Gvajakil i za cijeli Ekvador, pošto je prvi put u ovoj zemlji osveštan kanonski pravoslavni hram", navodi se na sajtu Mitropolije.

Episkopu Kirilu sasluživali arhimandrit Rafail, protojerej stavrofor Danilo iz Rumunske patrijaršije, jeromonah Simeon iz Srpske patrijaršije iz Medelina, Kolumbije i novorukopoloženi jerej Vasilije.

Nakon liturgije episkop Kirilo je zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji ovog hrama i parohije.

U toku liturgije episkop Kirilo rukopoložio je đakona Vasilija u čin sveštenika, te je miropomazao i sedam novih članova Crkve, koje je krstio otac Rafail.

Nakon pripremanja Svete trpeze, u nju su položene mošti petorice Svetih mučenika: Svetog mučenika Trifona, Svetog mučenika Stanka, Svetog mučenika Kandida, Svete mučenice Ursule i Svete mučenice Varvare.

Vladika Kirilo je osvetio i potpisao pet antiminsa.

Dom u kojem se nalazi paraklis kupljen je sredstvima dodijeljenim našim blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Ovom prilikom uručeno je nekoliko gramata i zahvalnica sa pečatom i potpisom episkopa Kirila i Eparhije, kao i sa potpisom arhimandrita Rafaila.

Otac Danilo je u ime Rumunske patrijaršije poklonio ikonu Hrista Boga Episkopu Kirilu i arhimandritu Rafailu, kao i nekoliko knjiga o parohijama Rumunske patrijaršije u dvije Amerike.

Svetoj liturgiji prisustvovali su i ambasador Rumunije, časni konzuli Rumunije i Srbije.


(Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska)

Tagovi:
 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.