Тврде да нема нових вируса

У Кини пораст упала плућа, на снимцима болнице пуне д‌јеце

  • Извор: Индекс
  • 24.11.2023. 14:02

Свјетска здравствена организација (СЗО) је јуче објавила да кинеске власти нису забиљежиле неуобичајене или нове патогене у скупинама случајева упале плућа код д‌јеце.

Пекинг је приписао пораст обољења сличних грипи укидању ограничења због ковида 19 и кружењу познатих патогена као што су грип, микоплазма пнеумонија и слично.

Подсјетимо, СЗО је од Кине затражио детаље о порасту респираторних болести и пријављених кластера (мањих жаришта) упале плућа међу д‌јецом. Није неуобичајено да СЗО тражи од земаља више информација приликом појаве жаришта неких болести. Друге земље, укључујући Уједињено Краљевство и САД, забиљежиле су сличне порасте обољења сличних грипу након што су укинута ограничења због пандемије, пише Би-би-се.

"Дуготрајни локдаун су драстично смањили циркулацију респираторних инфекција, а тиме и имунитет"

"Кина сада вјеројатно пролази кроз велики вал респираторних инфекција у д‌јеце јер је ово прва зима након дуготрајних локдауна који су драстично смањили циркулацију респираторних инфекција, а тиме и имунитет на ендемске инфекције", рекао је Франсис Балукс из Института за генетику Универзитета у Лондону. 

Званичници кинескога националног здравственог министарства одржали су конференцију за новинаре 13. студенога како би извијестили о порасту инциденције респираторних болести. На том догађају није споменута недијагностицирана упала плућа, али један је говорник рекао да сви осјећају да је ове године дошло до пораста респираторних болести у поређењу с периодом прије три године.

Посљедњих су дана медији у градовима као што је Сиан на сјеверозападу објавили видеоснимке болница препуних родитеља и д‌јеце који чекају прегледе. Неки корисници друштвених мрежа објавили су фотографије д‌јеце која раде домаћу задаћу док у болници примају интравенске терапије.

(Индекс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: