Кијев

У Украјину долазе прекаљени борци из једног од најдужих сукоба на свијету

  • Извор: Кликс
  • 10.02.2024. 21:03

Украјински борци исцрпљени двогодишњим борбама с руском ратном машинеријом дочекују и прекаљене борце из једног од најдуговјечнијих оружаних сукоба на свијету - професионалне војнике из Колумбије.

Они јачају редове добровољаца из различитих крајева свијета који су се већ одазвали позиву украјинског предсједника Володимира Зеленског да се придруже рату против Русије.

Колумбијска војска деценијама се бори против нарко-картела и побуњеничких герилаца, због чега су њени војници међу најискуснијим на свијету.

С 250.000 војника, Колумбија има другу највећу војску у Латинској Америци након Бразила. Сваке године више од 10.000 војника напусти колумбијску војску. Стотине њих затим одлазе у Украјину да се боре, гдје многи зарађују четири пута више од искусних војника у Колумбији.


Рус на челу украјинске војске: Ко је Александар Сирски?

Рус на челу украјинске војске: Ко је Александар Сирски?

"Колумбија има велику војску с врло добро обученим војницима, али њихове плате нису тако велике у поређењу с војскама других земаља", каже Андрес Макиас са Универзитета у Боготи.

Почетком новог вијека колумбијски војници су након одласка на допуст кренули у иностранство како би радили за америчку војску, на примјер као заштитари нафтних бушотина у Ираку.

Пензионисани припадници колумбијске војске такође су регрутовани за обуку бораца у Уједињеним Арапским Емиратима, који су се потом придружили рату у Јемену против Хута.

Улога Колумбије као регрутног мјеста за свјетску "безбједносну индустрију" има и своју мрачнију страну.

Два колумбијска плаћеника убијена су, а 18 ухапшено због везе с атентатом на хаићанског предсједника Јовенела Моисеа 2021.

Хектор Бернал, бивши војни болничар који води центар за тактичку медицину у близини Боготе, рекао је да је у протеклих осам мјесеци обучавао више од 20 Колумбијаца за борбу у Украјини.

Они су попут латиноамеричких миграната који одлазе у САД у потрази за бољом будућношћу, сматра Бернал.

"Они нису добровољци који се желе борити за неки народ, њихова мотивација је финансијска", додао је.

Мале плате

Док генерали у Колумбији имају плате, укључујући и бонусе, око шест хиљада долара мјесечно, као и министри, приватни војници имају пуно мање.


Познати кувар се објесио након свађе са дјевојком

Познати кувар се објесио након свађе са дјевојком

Каплари у Колумбији примају основну плату од око 400 долара мјесечно, док искусни наредници могу зарадити и до 900 долара. Минимална мјесечна плата у Колумбији сада износи 330 долара.

У Украјини сваки припадник оружаних снага, без обзира на држављанство, има право на мјесечну плату до 3.300 долара, у зависности од чина и врсте службе.

Ако су рањени, имају право на до 28.660 долара, у зависности од тежине повреда.

Када погину у борби, њихове породице имају право на 400.000 долара одштете.

У војној болници у којој се иначе лијече украјински војници налази се група од педесетак колумбијских бораца који већину времена између медицинских захвата проводе на мобилном телефону - зову кући, сурфају интернетом или слушају музику.

Путем друштвених мрежа сазнали су и за регрутовање војника за Украјину у Колумбији. Али кад им се у рату нешто озбиљно догоди, породицама је тешко да то сазнају.

Дијего Еспитиа изгубио је контакт са својим рођаком Оскаром Трианом, који се прошлог августа придружио украјинској војсци. Шест седмица касније, пензионисани војник Триана престао је објављивати на друштвеним мрежама.


Симић: Путин није случајно сам од себе поменуо Србе

Симић: Путин није случајно сам од себе поменуо Србе

Будући да у Боготи нема украјинске амбасаде, Трианина породица информације тражи преко украјинске амбасаде у Перуу или колумбијског конзулата у Пољској, одакле је Триан дошао у Украјину. Нико се није јавио.

"Желимо да нам власти у обје земље дају информације о томе шта се догодило, да одговоре на наше мејлове", рекао је Еспитиа.

Додао је како не зна шта је његовог 43-годишњег рођака натјерало да се бори у Украјини. Провео је више од 20 година у колумбијској војсци и одлазак из ње му је био "психички тежак".

"Можда је то учинио због новца или јер му је требао адреналин од борбе", рекао је Еспитиа.

Усред застоја на бојном пољу с Русијом, Украјина проширује систем који омогућава људима из цијелог свијета да се придруже украјинској војсци, рекао је Олександр Шахури из Одјељења за координацију странаца у Оружаним снагама Украјине.

Почетком 2022. власти су рекле да се у Украјини налази 20.000 људи из 52 земље. Сада, у складу с тајности војних података, власти не говоре колико је странаца на ратишту.


Да ли су Милићи приватизована општина?

Да ли су Милићи приватизована општина?

Ипак, профил бораца се промијенио. Први таласи волонтера углавном су долазили из постсовјетских земаља или земаља енглеског говорног подручја.

"Познавање руског или енглеског језика олакшало им је интеграцију у украјинску војску", рекао је Шахури.

Прошле године је војска створила мрежу регрута, инструктора и млађих оперативних часника који говоре шпански, додао је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)