Али Абед Аксан Наим

Убијен командант Хезболаха? Израел напао Либан и Сирију

  • Извор: Агенције
  • 29.03.2024. 22:21

Израел тврди да је у данашњем ваздушном нападу на Либан убијен Али Абед Аксан Наим, замјеник команданта јединица Хезболаха за ракете, док је истовремено извршио најсмртоноснији удар на Сирију у посљедњих неколико мјесеци.

Тел Авив је саопштио да је Аксан Наим био одговоран за извођење и планирање ракетних напада на израелске цивиле.

У највећој ескалацији сукоба Хезболаха и Израела од 2006. године, десетак израелских војника и неколико цивила убијено на сјеверу Израела, док је скоро 270 бораца Хезболаха и 50 цивила укључујући болничаре, цивиле и новинаре су убијено у израелским ударима на југ Либана.

Нова размјена ватре преко границе отпочела је након израелског напада на Појас Газе, а Хезболах, ког подржава Иран, тврди да је узрок новог конфликта с Тел Авивом подршка народу Палестине.

ФСБ спријечила терористички напад: Објавили ко га је припремао

ФСБ спријечила терористички напад: Објавили ко га је припремао

С друге стране, сиријско Министарство одбране саопштило је да је неколико израелских удара погодило области у југоисточном дијелу провинције Алепо око 1.45 ујутро (22:45 по локалном времену“, убивши више цивила и војног особља, преноси Ројтерс.

Додато је да су се ваздушни напади поклопили са нападима дроновима из града Идлиб и западног руралног Алепа, за које министарство тврди да су извеле "терористичке организације" против цивила у Алепу и околини.

Три безбједносна извора рекла су Ројтерсу да 33 Сиријца и шест бораца Хезболаха погинула у нападу.

Европски парламентарац: Терористички напад у Москви испланирао је и финансирао Кијев

Европски парламентарац: Терористички напад у Москви испланирао је и финансирао Кијев

Један од убијених бораца Хезболаха је био локални теренски командант чији је брат убијен у израелском нападу на јужни Либан у новембру, рекао је један од извора.

Нападе су осудили Иран и Русија, док су Израел и САД саопштили да потенцијално примирје у Гази не би аутоматски укључило у Либан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм