Један од најмоћнијих људи свијета

Угашено срце „дубоке државе“: Ко је био Џејкоб Ротшилд – глава породице која повлачи конце из сјенке

  • Извор: Спутник Србија
  • 28.02.2024. 07:28

Покојни Џејкоб Ротшилд вјероватно је био један од најмоћнијих људи свијета као глава једне од најбогатијих породица на свијету која увијек дјелује из сјенке. Иза многих од пројеката које доживљавамо као пројекте „дубоке државе“, у ствари стоје Ротшилдови који су персонално срце „дубоке државе“, сматра економиста Бојан Димитријевић.

Британски финансијер и члан банкарске породице Ротшилд, лорд Џејкоб Ротшилд, преминуо је у понедјељак у 87. години, саопштила је породица.

Умро Џејкоб Ротшилд!

Умро Џејкоб Ротшилд!

Најбогатији човјек на свијету

Џејкоб Ротшилд је каријеру започео у породичној банци „НМ Ротшилд енд сонс“, 1963. године, прије него што је 1980. године са Марком Вајнбергом основао тадашњу „Џеј Ротшилд ашуренс груп“, сада „Сент Џејмс плејс“. Основао је и „Ниндмил хил асет менаџмент“ како би управљао породичним филантропским активностима.

Током каријере, обављао је и функције замјеника предсједника тадашње телевизије „Би-Скај-Би“, а био је и предсједник повјереника у Националној галерији.

„Форбс“ је прошле године процијенио нето богатство Џејкоба Ротшилда на 5.000 милијарди долара, што га је позиционирало као незванично најбогатију особу на свијету, преноси Спутњик интернешнал.

Партнер Ходорковског

Године 2006. откривено је да је Џејкоб Ротшилд из сјенке управљао руским олигархом Михаилом Ходорковским, бившим власником Јукоса, руске нафтне компаније која је исте године банкротирала.

Михаил Ходорковски који је стекао огромно богатство на таласу приватизације деведесетих, ухапшен је 2003. године под оптужбом за проневјеру и пореску превару. Контрола над акцијама Ходорковског у Јукосу пренесена је на Џејкоба Ротшилда у оквиру „договора“ ког су раније закључили, објавио је тада „Сандеј тајмс“.

Ходорковски и лорд Ротшилд заједно су финансирали пројекте Фондације „Опен Русија“, регистроване у Великој Британији. Приватну невладину организацију коју су основали Ходорковски и акционари Нафтне компаније Јукос 2001. године забранило је руско главно тужилаштво као непожељну 2017.

Пријатељ Кисинџера, Регана, Клинтона, Тачерке…

Џејкоб Ротшилд је купио пет одсто удјела у „Џини енерџи“, енергетској подружници ИДТ корпорејшн са сједиштем у САД, која је обезбиједила ексклузивна права на експлоатацију нафте у области Голанске висоравни 2010. године.

У одбору те компаније за истраживање нафте и гаса били су медијски тајкун Руперт Мардок, бивши амерички потпредсједник Дик Чејни, бивши директор ЦИА Џејмс Вулси, менаџер хеџ фондова Мајкл Стајнхард и Џејкоб Ротшилд. Извјештаји су указивали да су Ротшилдове акције у „Џини енерџи“ процјењене на 10 милиона долара.

Током своје дуге каријере, Џејкоб Ротшилд се дружио са покојним америчким државним секретаром Хенријем Кисинџером, бившим америчким предсједницима Роналдом Реганом и Билом Клинтоном, бившом премијерком Велике Британије Маргарет Тачер, бившим француским предсједником Франсоа Митераном и америчким бизнисменом Вореном Бафетом.

Једна од пет најмоћнијих породица „дубоке државе“

Богатство Ротшилдових везује се за класичну причу да је увијек споран први милион, а они су први милион позајмили њемачком краљу за рат који је требало да води, а послије је све кренуло својим током, каже Димитријевић за Спутњик.

Наводно је још далеке 1776. године, оснивач банкарске династије Мајер Амшел Ротшилд одлучио да пошаље своје синове у пет великих финансијских центара – Лондон, Париз, Беч, Франкфурт и Напуљ и онда је империја почела да се шири, додаје Димитријевић.

Алекс Сорош

Алекс Сорош "показао" дјевојку: Хума радила код Хилари Клинтон!

Историја лондонског Ситија је неодвојиво везана за породицу Ротшилд. Познато је да су они крајем XVIII и почетком XIX вијека имали банке у неколико европских држава и створили јединствену породичну информациону мрежу. Натан Ротшилд је први у Енглеској добио информације о побједи над Наполеоном код Ватерлоа и отишао на берзу. У Ситију су забринуто чекали вијести са континента. Да је Наполеон побиједио, акције на берзи би изгубиле сваку вриједност. Зато су банкари помно пратили шта ће Ротшилд урадити. Чим је дошао на берзу одмах је почео да продаје своје акције. Знајући добру информисаност Ротшилда, и други су почели да раде то исто и тржиште акција је пало. Међутим, Натан је преко својих агената почео да купује обезвређене акције и преузео контролу над тржиштем хартија од вриједности. Тако је створена моћ породице Ротшилд. 

„Неко их зове краљеви Јевреја, а неко Јевреји краљева. Без сумње увијек се сврставају у финансијски најмоћније породице света и то сасвим сигурно није случајно. Имали су велики утицај и дан-данас имају на финансије лондонског Ситија и на сва велика финансијска дешавања у Великој Британији, а кажу да преко својих агената и посредника међу којима су 'Чејс Менхетн банка' и некадашњи 'Моргани' имају одлучујући утицај и на финансије Федералних резерви САД, јер су и међу оснивачима Федералних резерви САД били њихови експоненти.“

Димитријевић додаје да се сматра да и иза инвестиционих фондова „Блек рок“ и „Вангард фидилети“, у суштини стоје Ротшилдови, због чега се сматрају једном од пет или десет најутицајнијих породица на свијету, „не само у свијету финансија, него и у свијету дубоке државе“.

Господари финансија чији је пион Сорош

Осим тога, Ротшилди се сматрају не само оснивачима већ и власницима државе Израела, истиче Димитријевић и додаје да зли језици кажу да имају много ванбрачне дјеце коју онда распореде на различита мјеста и преко њих врше утицај.

"Њујорк пост": Сорош би могао да преузме контролу над стотинама америчких радио-станица

„Најсмјешније у цијелој причи је што га медији представљају као филантропа, као и Сороша. Ми сву енергију, позитивну или негативну али углавном негативну, пројектујемо на Сороша. Међутим, Сорош је тек један од Ротшилдових агената који вјероватно користи њихов новац. Значи, иза оних шпекулативних напада на државе Далеког истока иако је формално стајао Сорош, по свему судећи стајао је капитал Ротшилда. Они су у ствари господари те виртуелне економије засноване на моћи финансија и финансијског тржишта, док су Рокфелерови господари нафтних и медицинских пројеката.“

Мале свађе у породици…

Прије неколико дана „Блумберг“ је писао о сукобу двије преостале банке проистекле из банкарског клана Ротшилд – швајцарске „Едмонд де Ротшилд“ и француске „Ротшилд енд компани“ које постају све већи конкуренти једна другој.

Према Димитријевићу, с времена на вријеме буде свађа и проблема у оквиру породице Ротшилд, као и у свакој фамилији, па чак и неких мистериозних смрти, али се на крају сви они међусобно договоре.

„Ту се ипак тачно зна ко има посљедњу ријеч и како се воде послови тако да се те свађе увијек на крају ријеше“, закључио је Димитријевић.

Пратите нас и путем Вибера