Identifikovana samo tri tijela

Uhapsen bivši državni tužilac Meksika u istrazi nestanka 43 studenta: Policija ih predala bandi

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 20.08.2022.08:23

Meksička policija uhapsila je bivšeg državnog tužioca Hesusa Murilja, koji se sumnjiči da je umiješan u otmicu i ubistvo 43 studenta 2014. godine, slučaj koji do danas nije u potpunosti razjašnjen, prenosi Rojters.

Muriljo je uhapšen u petak, u svojoj kući u Meksiko Sitiju, pod optužbom za prisilno odvođenje, mučenje i ometanje pravde u otmici i nestanku učenika učiteljskog koledža u saveznoj državi Gerero.

On će, nakon što mu je određen pritvor, biti prebačen u zatvor Meksiko Sitija, saopštile su vlasti.

U roku od nekoliko sati nakon njegovog privođenja, sud je izdao još 83 naloga za hapšenje, za vojnike, policiju, zvaničnike države Gerero i pripadnike kriminalnih bandi, koji su u vezi sa slučajem, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Muriljo je tokom mandata koji je trajao od 2012 do 2015. godine, pod tadašnjim predsjednikom Enrikeom Penom Nijetom, nadgledao veoma osporavanu istragu o nestanku studenata seoskog koledža u meksičkoj državi Gerero 26. septembra 2014. godine.

Studenti su iz svog koledža u Ajocinapi putovali u susedni grad Igualu, kako bi protestovali zbog diskriminacije.

Ministar pravde Meksika Hesus Muriljo Karam je 2015. godine saopštio da je policija povezana sa kriminalnom bandom napala njihove autobuse u gradu Iguali, prema naređenju lokalnog gradonačelnika i njegove žene.

Istraga je utvrdila kako je policija studente predala bandi "Gereros unidos", koji su ih odveli u dva kamiona, ubili, zapalili njihova tijela i bacili ih u rijeku.

Do danas su identifikovani ostaci samo troje od 43 studenata.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador , koji je preuzeo dužnost 2018. godine obećao je prilikom stupanja na vlast, da će razjasniti šta se dogodilo, prenosi Rojters.

(Telegraf)

Tagovi: