Paskale Bonavota

Uhapšen šef najveće italijanske mafije

  • Извор: Индекс
  • 28.04.2023. 08:43

Nakon gotovo pet godina bijega, u Italiji je juče ujutro uhapšen Paskale Bonavota (49), šef mafije Ndrangeta.

Riječ je o čovjeku koji je uvršten na policijski spisak najopasnijih kriminalaca, piše "CBS".

Bonavota je bio tražen od novembar 2018. godine, nakon što je izbjegao nalog za hapšenje zbog ubistva i povezanosti s mafijom koji je izdao sudija u Kalabriji, u južnoj Italiji.

Uhapšen je u sjevernom lučkom gradu Đenovi, objavila je italijanska policija.

Lokalni mediji navode da je mafijaš uhapšen kada je izlazio iz gradske katedrale i da je kod sebe imao lažnu ličnu kartu.

Bonavota se smatra mozgom Ndrangetinog klana Bonavota, koji uključuje njegova dva brata. Njihovo "sjedište" nalazi se u području Sant'Onofrio u kalabrijskoj pokrajini Vibo Valentia. Klan takođe djeluje oko Rima te u sjevernim regijama Pijemonta i Ligurije, što uključuje Đenovu.

Ndrangeta je najmoćnija i najbogatija talijanska mafija koja kontroliše većinu kokaina koji teče u Evropu te posluje u više od 40 zemalja svijeta.

Ovaj klan ne bavi se samo domenom trgovine droge i lihvarenjem već koristi i fiktivne firme kao paravan za reinvestiranje nezakonite dobiti u legitiman posao.

Bonavota je pobjegao netom nakon što ga je niži sud osudio na doživotni zatvor za dva ubistva počinjena 2014. i 2004. Osuđen je zbog ubistva nižerangiranog člana vlastitog klana i šefa suparničkog klana. Dok je bio u bijegu, tu kaznu je 2021. poništio žalbeni sud.

Bonavota je bio posljednji preostali odbjegli osumnjičenik upleten u golemi slučaj protiv Ndrangete koji je 2021. doveo do suđenja protiv više od 300 mafijaša i njihovih pomagača.

Suđenje još traje. U toj optužnici Bonavota je opisan kao vođa koji je donosio najvažnije odluke s drugim najvišim šefovima Ndrangete.

U optužnici je navedeno da je Bonavota na području Rima bio glavni za trgovinu drogom i ilegalno kockanje.

Hapšenje Bonavote uslijedilo je manje od tri mjeseca nakon što je Edgardo Greko, italijanski bjegunac i osuđeni ubica osumnjičen da je bio član Ndrangete, uhapšen nakon više od 16 godina bijega. Interpol je tada saopštio da je Greko proveo godine u Francuskoj radeći u pizzeriji.

U januaru su italijanske vlasti uhapsile šefa sicilijanske mafije Matea Mesinu Denara, šefa Koza Nostre koji je bio u bijegu 30 godina.

Italijanski mediji objavili su da se Mesina Denaro posljednjih godinu dana liječio od raka debelog crijeva u privatnoj bolnici La Madalena pod lažnim imenom "Andrea Buonafede".

Tokom hapšenja šefa Koza Nostre ljudi su policiji klicali i aplaudirali.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozdravila je to hapšenje kao "veliku pobjedu za državu koja pokazuje da nikada ne odustaje pred mafijom", piše "Index". 

Тагови: