Микола Солски

Ухапшен украјински министар

  • Извор: Агенције
  • 26.04.2024. 11:10

Украјинска антикорупцијска тијела ухапсила су данас министра пољопривреде Миколу Солског.

Суд је министру одредио превентивну мјеру у облику притвора у трајању од 60 дана, до 24. јуна. Ипак, Солски ће бити пуштен из притвора ако плати кауцију од 75,7 милиона гривњи (око 1,7 милиона евра).

Тужилаштво је тражило одређивање притвор због опасности од ометања истраге, утицаја на свједоке и бијега. Истакли су да је Солски више пута прелазио границу током трајања ванредног стања.

Адвокат је одговорио како је Солски прелазио границу због службених путовања, осим у једном случају кад је ишао на договорени допуст.

Позвао се и на чињеницу да Солски као званичник може путовати у иностранство само уз сугласност премијера. Навео је и да нема доказа да би Солски могао ометати истрагу или утицати на свједоке.

Солски је јуче понудио оставку након што је осумњичен за умијешаност у незаконито стицање државног земљишта.

Тужиоци тврде да је Солски ухваћен у посједу државног земљишта вриједног 291 милион гривњи (око 6.835.690 евра) те да је покушао доћи до још једног земљишта вриједног 190 милиона гривњи (4.463.165 евра).

Солски пориче оптужбе за које тужиоци кажу да се односе на догађаје од 2017. до 2021, прије него што је постао министар пољопривреде у марту 2022. Иначе, Солски је један од најбогатијих званичника у администрацији предсједника Володимира Зеленског.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм