Ел Кроата

Ухапшен унук прогонитеља Срба Иве Ројнице 

  • Извор: Индекс
  • 17.10.2023. 17:10

Аргентинска полиција прошле седмице у великој акцији у Буенос Ајресу ухапсила је 43-годишњег Иву Естебана Ројницу, познатом под надимком "Ел Кроата".

Како наводе аргентински медији, ради се о човјеку који влада тржиштем црних валута, уједно унуку усташког злочинца Иве Ројнице.

Дјед ухапшеног је био усташки официр који је након Другог свјетског рата побјегао у Јужну Америку.

"Буенос Ајрес Тимес" пише да је велика полицијска операција разбијања нелегалних мјењачница започела прошле седмице, а да је највећи успјех хапшење Нимбус групе, чији је шеф управо "Ел Кроата". Он је ухапшен прошлог четвртка, пише портал "Пагина12".

Трговац "плавим доларом"

Ројница се сумњичи да је главни трговац тзв. "плавим доларом", што је цијена коју постиже амерички долар на незваничном тржишту у Аргентини.

Плави долар се користи за мале трансакције. Према изворима, његове операције су се прошириле на САД и Шпанију, а наводе да је имао и агенције у Боливији и Уругвају.


У Кини се заорила пјесма

У Кини се заорила пјесма "Тамо далеко" - ВИДЕО

Полиција је у просторијама Нимбуса, у власништву Ројнице, пронашла рачунаре и биљешке у којима се наводе девизне трансакције, празне врећице различитих величина, машине за бројање новца те апарате за уништавање папира с већ уништеним документима.

Аргентински медији пишу да се међу именима клијената који су користили услуге Нимбуса спомиње и "познати фудбалер" који није именован.

Иако Ројница није имао највећу илегалну мјењачницу у земљи, истрага је открила да је он учествовао у отварању офшор рачуна у САД-у и разним пословима некретнинама у Парагвају. Тамо је купио некретнине вриједне милионе долара.

Извори из истраге кажу да је Ројница толико новца успио пребацити из једне државе у другу преко туристичке агенције Тавер Травел.

Млађи Ројница оженио се прошле године манекенком Мелином Камертони у базилици Пресветог Сакрамента у Сан Мартину.

Дјед Ројница био дио усташа који су побјегли у Аргентину

Дјед "Ел Кроате" био је дио усташке владе која је преузела власт у Хрватској 1941. након њемачке инвазије. 

"Националистички режим Анте Павелића истријебио је све Јевреје на Балкану и уз то провео етничко чишћење покољем Бошњака и Срба. Пораз 1945, с поновним уједињењем Југославије под командом маршала Тита, одвео је усташке вође у затвор. Павелић је побјегао у Аргентину гдје је успоставио хрватску владу у емиграцији, али која није постигла међународно признање", пише "Пагина12".


Нигдје као на Балкану: 10 година примао плату, а није долазио на посао

Нигдје као на Балкану: 10 година примао плату, а није долазио на посао

Дјед је добио аргентинске документе и словио за успјешног предузетника с текстилним творницама, а бавио се и писањем о животу хрватске емиграције у Аргентини.

Визенталов центар, организација која тражи бјегунце криминалце из Другог свјетског рата, 1994. године доноси свједочења и доказе о усташкој прошлости Иве Ројнице. 

Свједоци су рекли да је он систематски прогонио Србе и Јевреје и да постоје наредбе с његовим потписом о запљени имовине и ограничењу грађанских права Јевреја. Њима је било забрањено држати трговине и пролазити улицама, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: